(BWNS) Egyre növekvő aggodalom kíséri annak a 10 bahá’í-nak a sorsát, akiket 2010. január 3-án tartóztattak le Iránban, és akikről azóta semmilyen hír nem érkezett.
A 10 letartóztatott bahá’í ellen olyan vádakat találhatnak ki, melyek hamis bizonyítékul szolgálnak a 2008 óta fogva tartott hét iráni vallási vezető ellen, akiknek a tárgyalása február 7-én folytatódik.

A 2010. január 3-án letartóztatott 10 iráni bahá’í közül öten, köztük két házaspár – az iráni Emberi Jogok Riportőrei Bizottsága (Committee of Human Rights Reporters) fotói és beazonosítása alapján

A 2010. január 3-án letartóztatott 10 iráni bahá’í közül öten, köztük két házaspár – az iráni Emberi Jogok Riportőrei Bizottsága (Committee of Human Rights Reporters) fotói és beazonosítása alapján



„Azért aggódunk, mert a hét vezető elleni bizonyíték hiányában az iráni hatóságok megpróbálják majd vallomásra bírni a most letartóztatottakat, hogy részt vettek az Ashura napi tömegtüntetések megszervezésében „vezetőik” utasítására.” – mondta Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ főképviselője.
„Természetesen az eddigiekhez hasonlóan ez a vád sem állja meg a helyét, hiszen a hét vezető majdnem két éve börtönben ül.” – nyilatkozta Dugal asszony.
A hívők 2010. január 3-i letartóztatása óta olyan nyilatkozatok jelentek meg az iráni állami médiában, hogy a 10 letartóztatott fegyvereket és lőszert tartott az otthonában, amit a decemberi megmozdulások alatt, kormányellenes összeesküvésük során vetettek be.
A főképviselő elmondása szerint a 10 ember sorsáról semmit sem tudni, egyszerűen eltűntek az iráni büntetés-végrehajtási rendszerben.
Egyelőre az sem bizonyított, hogy a januárban őrizetbe vett bahá’í-ok egyáltalán részt vettek-e az Ashura napi tüntetésekben, az pedig végképp megalapozatlan kijelentés, hogy a tüntetések megszervezésében központi szerepet játszottak volna, vagy hogy fegyvereket tartottak volna otthon, hogy azokat kormányellenes megmozdulások során vessék be.
A 10 letartóztatott bahá’í három hét alatt nem léphetett kapcsolatba családjukkal sem, egyetlen rövid telefonos üzenetet leszámítva január 11-én. Az utolsó hír az volt róluk, hogy Karajba, a Gohardasht nevű börtönbe szállították őket.
A fogva tartottak hollétéről is csak úgy szereztek tudomást, hogy egy szabadon bocsátott cellatársuk tájékoztatta a bahá’í-ok családtagjait, akit az üldözött vallás követőivel együtt tartottak fogva. A letartóztatottak családtagjai megpróbáltak pénzt és ruhaneműt juttatni szeretteikhez, a hatóságok a pénzt elfogadták, de a ruhákat nem.
A január 3-án őrizetbe vett bahá’í-ok: Leva Khanjani, Jamaloddin Khanjani, az egyik bahá’í vezető unokája, illetve annak férje, Babak Mobasher; Artin Ghazanfari és felesége, Jinous Sobhani, aki korábban a Nobel-békedíjas emberi jogi ügyvéd, Shirin Ebadi titkára volt; Mehran és Farid Rowhani testvérpár; Payam Fanaian, Nikav Hoveydaie, Ebrahim Shadmehr és fia, Zavosh Shadmehr.
Az iráni bahá’í vezetőség, akiknek a tárgyalása február 7-én folytatódik: elől Behrouz Tavakkoli és Saeid Rezaie, állva Fariba Kamalabadi, Vahid Tizfahm, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, és Mahvash Sabet. Letartóztatásuk előtt, 2008 tavaszán készült a fotó.A hét bahá’í vallási vezető tárgyalásának első napjára január 12-én került sor a teheráni forradalmi bíróság 28. részlegében.
A hét iráni vezető elleni vádak, az iráni kormány által támogatott média szerint: kémkedés, „az iszlám rendszer elleni propaganda”, illegális rendszer kiépítése, együttműködés Izraellel, titkos dokumentumok külföldre küldése, nemzetbiztonság elleni tevékenység és „korrupció terjesztése a földön”.
A fogva tartottak minden vádat visszautasítottak a számos jogsértéssel tarkított első tárgyalási napon. A meghallgatás zárt ajtók mögött folyt, melyről minden nyilvánosságot kizártak. A bíró állítólag kijelentette, hogy a következő, február 7-i tárgyalási nap nyitott lesz, melyen a családtagok is jelen lehetnek majd.
A hét iráni bahá’í vezető: Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli, és Vahid Tizfahm.
A hét vezető és a legutóbb letartóztatott 10 bahá’í mind célpontja és elszenvedője annak az üldözési hullámnak és az állami médiában megnyilvánuló propagandának, melynek az 1979-es iszlám forradalom óta több mint 200 bahá’í esett áldozatul. A 300 ezer fős iráni vallási kisebbség tagjaitól megtagadják az alapvető emberi jogokat, és állandó zaklatásnak vannak kitéve. Üldözésük az utóbbi években egyre fokozódott.
Nemcsak a nemzetközi sajtó, de a magyar média is beszámolt a bahá’í-ok üldözéséről Iránban. Az utóbbi hónapokban az üldözések fokozódásával számtalan újság és televíziós hírcsatorna emelt szót az iráni bahá’í kisebbség emberi jogi helyzete kapcsán. Októberben parlamenti felszólalás is született a fogva tartott bahá’í-ok védelme érdekében azzal a reménnyel, hogy a nemzetközi média és a különböző országok nyilatkozatai nyomást gyakorolnak az iráni kormányra.

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »