A Debreceni Egyetem volt hallgatóját tartóztatták le Iránban

Iráni biztonsági erők legalább 19 bahá’í hívőt letartóztattak 2023. november 7-én Karadzsban. Köztük van Sahba Taef, hegedűművész és zeneszerző is, aki 2011-től Magyarországon élt és 2016-ban a Debreceni Egyetem vonós tanszakán szerzett diplomát, majd visszatért Iránba. A letartóztatott bahá’í-ok otthonait a rendőrök átkutatták. Hollétükről és letartóztatásuk okairól azóta sincs semmi információ.

Fontos a nemzetközi nyomás az emberi jogok megsértésének megszűntetése érdekében, ezért a Magyarországi Bahá’í Közösség mindent megtesz Sahba Taef, Közösségünk egykori tagjának biztonságáért.

Az ENSZ Közgyűlés Harmadik Bizottsága november 15-én fogadta el Iránnal szembeni  emberi jogi határozatát, melyet 80 ország, köztük Magyarország is megszavazott. Ennek ellenére, az iráni fegyveres erők novemberben 20 bahá’í hívő lakhelyén tartottak razziát és legalább 19 embert letartóztattak.

Sahba Taef hegedűművészt, bahá'í hite miatt tartóztatták le Iránban
Sahba Taef hegedűművészt, bahá'í hite miatt tartóztatták le Iránban

Az ENSZ sokadszorra marasztalja el Iránt, amiért súlyosan megsérti az emberi jogokat. Az állásfoglalás kimondja, hogy Irán “szüntesse meg a gondolat, lelkiismeret, vallás vagy meggyőződés alapján történő megkülönböztetés minden formáját, …korlátozásokat, melyek fokozzák a megkülönböztetést és az erőszakot, …a gazdasági korlátozásokat, mint a vállalkozások, földek, ingatlanok bezárása, megsemmisítése vagy elkobzása, az engedélyek visszavonása és a foglalkoztatás megtagadása köz- és magán szektorokban,… az oktatáshoz való hozzáférés megtagadása és korlátozása, köztük a bahái hit követői ellen is.”

Több mint 40 éve az egész iráni bahá’í közösség folyamatos, államilag támogatott üldözésnek van kitéve, mely generációkon át minden bahá’í-t érint, az élet minden szakaszában, még halálukban is.

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »