(BWNS) Genf – Az egyiptomi bíróság 2009. március 16-án minden akadályt elhárított annak útjából, hogy a bahá’í-ok megfelelő, hivatalos személyazonosító okiratokhoz jussanak, így lezárult az egyiptomi bahá’í-ok jogfosztásának több éves időszaka. Az egyén vallás-választásának magasabb szintű tiszteletben tartása került előtérbe Egyiptomban.
A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság elutasította annak a két muszlim jogásznak a fellebbezését, akik megpróbálták megakadályozni egy tavaly hozott helyi bírósági döntés végrehajtását, mely szerint a bahá’í-oknak jogukban áll vallási hovatartozásukat nem megjelölni hivatalos dokumentumokban, mint a személyi igazolvány és a születési anyakönyvi kivonat.
Bani Dugal, a Nemzetközi Bahá’í Közösség ENSZ főképviselője„Örömünkre szolgál, hogy a bíróság végre elhárított minden olyan lehetséges kifogást, mely megakadályozhatná, hogy az állam hivatalos dokumentumokat bocsáthasson ki az egyiptomi bahá’í-ok részére” – mondta Bani Dugal, a Nemzetközi Bahá’í Közösség ENSZ főképviselője.
„Most azt reméljük, hogy az állam gyors lépéseket tesz az ítélet gyakorlatban való alkalmazására, és végre a bahá’í-oknak is biztosítja a megfelelő személyi okiratok birtoklásához fűződő, alapvető emberi jogokat.”
Hossam Bahgat, az Egyiptomi Kezdeményezés a Személyiségi Jogokért (Egyptian Initiative for Personal Rights) elnevezésű szervezet igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a döntés valójában jóval túlmutat az egyiptomi bahá’í-ok jogainak kérdésén:
„Ez az első eset, hogy a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság megállapítja, hogy egy egyiptominak jogában áll, hogy vallási meggyőződését ne hozza nyilvánosságra, még akkor sem, ha az állam nem ismeri el az általuk követett hitrendszert.” – mondta Bahgat úr, akinek a szervezete képviselte a bahá’í-okat a bíróságon.
„A végső döntés komoly győzelmet jelent minden egyiptomi számára, aki olyan országért küzd, ahol vallásra vagy meggyőződésre való tekintet nélkül minden állampolgár egyenlő jogokat élvez” – fűzte hozzá.
Bahgat úr azért emelte ki ezt, mivel a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság az ilyen döntésekben illetékes legfelsőbb igazságszolgáltatási fórum, így ebben az ügyben nincs további fellebbezési lehetőség, tehát az államnak nem szabadna halogatni az új eljárásmód alkalmazását.
„Az egyiptomi bahá’í-okkal való hátrányos bánásmódot szentesítő kormánypolitikával ezennel határozottan és véglegesen leszámoltunk.” – tette hozzá.
Majdnem öt éven keresztül, mióta a kormány elkezdte bevezetni a személyi igazolványok kibocsátásának számítógépes rendszerét, amely minden vallási besorolást kizárt az iszlámon, kereszténységen és zsidóságon kívül, a bahá’í-oknak nem volt módjuk a mindennapi élethez nélkülözhetetlen iratok beszerzésére. A bahá’í-ok számára így lehetetlenné vált a mindennapi élethez nélkülözhetetlen iratok beszerzése, megfosztván őket az oktatás, a pénzügyi szolgáltatások, sőt még az állami egészségügyi ellátások lehetőségétől is.
2006 áprilisában egy alsóbb fokú közigazgatási bíróság fenntartotta a bahá’í-ok azon jogát, hogy hivatalos iratokon egyértelműen azonosítsák őket. De még azon év decemberében a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság megváltoztatta ezt az döntést.
Kompromisszumot javasolva a bahá’í-ok azt indítványozták, hogy az iratokon gondolatjelet, illetve „egyéb” megjelölést alkalmazzanak, ahelyett, hogy arra kényszerítsék őket, hogy muszlimnak, kereszténynek vagy zsidónak tüntessék fel magukat. 2008. január 29-én egy helyi bíróság ismételten a javukra döntött. Ekkor azonban két muszlim jogász, – akik minden, a bahá’í hit akár csak hallgatólagos elismerésének látszó megoldást elleneznek, – fellebbezést nyújtott be.
Válaszlépésül az állami hivatalok is úgynevezett ügymenet-lassító hozzáállást alkalmaztak a helyi bíróság döntésének végrehajtása során, mondván, hogy várni akarnak, amíg tisztázódik a jogi helyzet.
A március 16-i döntés egy 14 éves ikerpár, Imad és Nancy Rauf Hindi ügyében született, akiktől megtagadták a születési anyakönyvi kivonatot, és így nem tudtak legálisan iskolába járni Egyiptomban.
A legutóbbi hetekben több más bahá’í-okat érintő vitás kérdés oldódott meg hasonlóan, a javukra hozott döntéssel. A Rauf Hindi ikrek ügye volt a legutolsó döntésre váró eset.

Kapcsolódó hírek:
Iránban továbbra sem engedélyezik a vallásszabadságot
Felújítják a Báb sírszentélyét

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »