(BWNS) Genf, 2009. február 12.
Az alábbiakban közöljük az iráni Evin börtönben jelenleg fogva tartott hét bahá’í vezető életútjának és tevékenységének rövid bemutatását. Közülük hat személyt 2008. május 14-én, teheráni otthonukban tartóztattak le, hetedik társukat pedig már korábban, 2008. március 5-én, Meshedben tett látogatása során vették őrizetbe.
Amint az az életrajzokból kiderül, mindannyian aktívan szolgálták az iráni társadalmat, valamint a bahá’í közösséget, és – a legtöbb iráni bahá’í-hoz hasonlóan – ők is különböző mértékű üldöztetést szenvedtek el az Iráni Iszlám Köztársaság 1979-es megalakulása óta.
Jelenlegi bebörtönzésük azért különösen aggasztó, mert a „Barátok Iránban” elnevezésű, országos szintű koordinációs csoport tagjaiként vezető szerepet töltenek be. Az iszlám forradalmat követően, mintegy 30 évvel ezelőtt a kormány minden bahá’í-ok által megválasztott és kinevezett intézmény működését betiltotta. Országos irányító testület (az ún. Országos Szellemi Tanács) hiányában ekkor alakult meg a „Barátok Iránban”. A kormány tudtával azóta alkalmi jellegű koordinációs testületként szolgált az országban élő 300 ezer bahá’í számára. Az azóta hatalmon lévő különböző kormányok mindig is tudtak a „Barátok Iránban” létezéséről, az évek során pedig rendszeresen kapcsolatban álltak a szervezet tagjaival, noha gyakran csak nem hivatalos formában.
A tavaly tavasszal letartóztatott hét személy alkotja a „Barátok” jelenlegi teljes tagságát; együttes, hirtelen őrizetbe vételük többek között emiatt kelt akkora aggodalmat. Mindannyiukat hivatalos vádemelés nélkül tartják fogva, bár a félhivatalos ISNA hírügynökség e heti jelentése szerint ügyüket „Izraelnek való kémkedés, vallási szentségek megsértése és az Iszlám Köztársaság elleni propaganda” vádjával terjesztik a forradalmi bíróságok elé.
Ezekben az életrajzokban számos utalás szerepel a Bahá’í Felsőoktatási Intézetre (BIHE). Alternatív felsőoktatási intézetként a bahá’í-ok hozták létre a ’80-as évek végén, miután a ’80-as évek elején a bahá’í fiatalokat kizárták az iráni állami és magánegyetemekről. Következésképp a „Barátok”, illetve családtagjaik közül sokan A BIHE, valamint annak segédszervezete, a Felsőfokú Bahá’í Tanulmányok Intézete (ABSI) keretében végezték tanulmányaikat, vagy járultak hozzá annak működéséhez előadóként vagy oktatóként.
Az alábbi személyek bahá’í közösségnek végzett önkéntes szolgálatának bemutatása során hivatkozás történik továbbá különböző intézményekre, mint például a Szellemi Tanácsok néven ismert országos illetve helyi irányító tanácsokra, különféle bizottságokra, valamint a Segédtestületre, amely a tanulásra való ösztönzés, bátorítás és annak elősegítése céljából kinevezett egyének csoportját foglalja magában. Ezen szervezetek legtöbbjét azóta állami üldöztetés miatt betiltották vagy feloszlatták.
A barátokat vezetéknevük betűrendjében soroljuk fel.
Fariba Kamalabadi, iráni bahá'í vezető – 2008. május 14-én, teheráni otthonában tartóztatták le. Fariba Kamalabadi – 2008. május 14-én, teheráni otthonában tartóztatták le.
A 46 éves fejlődéspszichológus, háromgyermekes édesanya, Fariba Kamalabadi fiatalként bahá’í hite miatt nem kapott lehetőséget arra, hogy állami egyetemen tanulhasson. A bahá’í közösségnek végzett önkéntes munkája miatt az utóbbi években kétszer is letartóztatták és egy, illetve két hónapig tartották őrizetben tavaly májusi letartóztatását, illetve bebörtönzését megelőzően.
Kamalabadi aszony 1962. szeptember 12-én született Teheránban. Kitűnő tanulóként, kitüntetéssel érettségizett, ennek ellenére megakadályozták, hogy egyetemen tanulhasson. Ehelyett 30-as évei derekán nyolc éven át tartó tanulmányokba kezdett, és végül fejlődéspszichológiából szerzett diplomát a Bahá’í Felsőoktatási Intézetnél, amely egy olyan alternatív intézmény, melyet az iráni bahá’í közösség hozott létre azzal a céllal, hogy fiataljai számára felsőoktatási lehetőséget biztosítson.
Fariba Kamalabadi 1982-ben kötött házasságot a szintén bahá’í Ruhollah Taefi-val. Három gyermekük van. A 24 éves Varqa Taefi az Egyesült Királyságban szerzett doktori fokozatot politológiából és nemzetközi kapcsolatokból, jelenleg pedig Kínában folytatja kutatómunkáját. Alfan Taefi, aki 23 éves, az ABSI-nél tanult pszichológiát. A 14 esztendős Taraneh Taefi középiskolába jár Teheránban.
Kamalabadi asszony családját is üldözték. Édesapját a ’80-as években elbocsátották az állami egészségügyi szolgálatnál betöltött orvosi állásából, mert bahá’í volt, később pedig bebörtönözték és megkínozták.
Jamaloddin Khanjani, iráni bahá'í vezető – 2008. május 14-én tartóztatták le teheráni otthonábanJamaloddin Khanjani – 2008. május 14-én tartóztatták le teheráni otthonában.
A 75 éves Jamaloddin Khanjani egykor sikeres gyártulajdonos, aki az 1979-es iszlám forradalmat követően, a bahá’í hit követése miatt elveszítette vállalkozását, és aki később a ’80-as évek nagy részét az iráni hatóságok halálos fenyegetése előli meneküléssel töltötte.
Khanjani úr 1933. július 27-én született Sangsar városában, Semnan tartomány egyik tejtermelő farmján nőtt fel, és soha nem szerzett középiskolainál magasabb végzettséget. Dinamikus egyéniségével mégis sikeres pályát futott be az ipari termelés területén és bahá’í vezetőként.
Szakmai életútja során dolgozott a Pepsi Cola Company iráni alkalmazottjaként, mint beszerzési ellenőr. Később otthagyta a Pepsi Cola vállalatot és faszén-gyártó vállalkozásba kezdett. Később téglagyárat hozott létre, amely az első ilyen jellegű automatizált üzem volt Iránban, és amely végül több száz főt alkalmazott.
Az 1980-as évek elején a gyár bezárására és elhagyására kényszerítették, ezáltal legtöbb alkalmazottja munkanélkülivé vált. Mindez a bahá’í-ként elszenvedett üldöztetése miatt történt. A gyárat később a kormány lefoglalta.
Vallási közösségének adott önkéntes szolgálata terén Khanjani úr több ízben is tagja volt az iszfaháni helyi szellemi tanácsnak, egy regionális szintű Segédtestületnek, és a ’80-as évek elején az iráni bahá’í-ok úgynevezett „harmadik” Országos Szellemi Tanácsának, amely csoport kilenc tagja közül négyet a kormány 1984-ben kivégeztetett.
Ezt követően Khanjani úrnak sikerült létrehoznia egy gépesített farmot a családja tulajdonában lévő ingatlanon. A hatóságok azonban sok tekintetben korlátozták tevékenységét, ezáltal megnehezítve üzleti vállalkozásának folytatását. Ezek a korlátozások kiterjedtek gyermekeire és rokonaira, ideértve a bankkölcsönök megtagadását, telephelyeik bezárását, üzleti tevékenységük korlátozását, illetve a külföldre utazás tilalmát.
Khanjani úr az ’50-es évek közepén kötött házasságot Ashraf Sobhanival. Négy gyermekük született. Farida Khanjani 51 éves, Kínában dolgozó gyógymasszőr. Maria Khanjani kb. 49 éves, házas, két gyermekes festőművész, Teheránban él. Alaeddin Khanjani kb. 48 éves, szemész. Teheránban él, házas, két gyermeke van. Végül Emilia Khanjani kb. 45 éves, házas, két gyermeke van és teheráni lakos.
Khanjani úr legalább három alkalommal volt letartóztatásban mostani bebörtönzését megelőzően. A ’80-as évek végén, több éves menekülést követően letartóztatták és két hónapra börtönbe zárták. A fogvatartás ezen időszaka alatt intenzív kihallgatásoknak vetették alá. Ezek során azonban sikerült jelentős előrelépést elérnie a hatóságok meggyőzésében a bahá’í hit veszélytelen természetét illetően, amelynek következtében sok más társával együtt szabadon bocsátották.
Afif Naemi, iráni bahá'í vezető – 2008. május 14-én, teheráni otthonában tartóztatták le Afif Naemi – 2008. május 14-én, teheráni otthonában tartóztatták le.
A 47 éves Afif Naemi gyáriparos, aki nem válthatta valóra dédelgetett álmát, hogy orvos legyen, mert bahá’í-ként megtagadták tőle az egyetemi képzésben való részvétel jogát. Érdeklődése ehelyett a bahá’í-ok számára fennmaradt néhány munkalehetőség egyike, az üzleti élet felé fordult, átvéve apósa takaró- és textilgyárának vezetését.
1961. szeptember 6-án született Yazdban. Hároméves volt, amikor édesapja elhunyt, és részben nagybátyjai nevelték. Még általános iskolás korában Jordániában élő rokonaihoz küldték, és – bár arab nyelvtudás nélkül kezdett iskolába járni – hamarosan osztályelsővé vált.
Hosszú ideje aktív az önkéntes bahá’í szolgálatban. Eddig tanított már bahá’í gyermekosztályokban, vezetett felnőtt osztályokat, tanított a BIHE-nél és tagja volt a Segédtestületnek, amely egy olyan kinevezés útján adományozott tisztség, melynek elsődleges célja a tanulás ösztönzése, bátorítása és elősegítése a bahá’í-ok között.
A ’80-as évek elején vette feleségül Shohreh Khallakhit. Két fiuk van: Fareed Naimi 27 éves, házas, az ABSI-n végzett, és Sina Naimi, 22 éves, aki zenei tanulmányokat folytatott.
Saeid Rezaie, iráni bahá'í vezető – 2008. május 14-én tartóztatták le teheráni otthonában Saeid Rezaie – 2008. május 14-én tartóztatták le teheráni otthonában.
Az 51 éves Saeid Rezaie agrármérnök, aki több mint 20 éve sikeres vállalkozóként mezőgazdasági berendezésekkel foglalkozik Fars tartományban. Neve ismert bahá’í témákban folytatott kiterjedt tudományos munkája révén valamint több könyv szerzőjeként is.
Az 1957. szeptember 27-én, Abadanban született. Gyermekkorát Sirázban töltötte, ahol kitüntetéssel végezte el középiskolát. Ezt követően a sirázi Pahlavi egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát, egy külföldön alapított ösztöndíj segítségével.
1981-ben kötött házasságot Shaheen Rowhaniannal. Három gyermekül született, két lány és egy fiú. A 24 éves Martha könyvtártudományt, a 21 éves Ma’man építészetet tanul, 12 éves Pavvand fiuk másodikos középiskolás.
Rezaie úr fiatalkora óta aktívan szolgálja a bahá’í közösséget. Sok éven át tartott bahá’í gyermekosztályokat, és szolgált a Bahá’í Oktatás és a Bahá’í Életvezetés Intézeteinél. Az Országos Oktatási Intézet tagja is volt.
Tudós és író, valamint a bahá’í diákok tanulmányi tanácsadójaként is szolgált.
A ’80-as évek elején, amikor a bahá’í-ok üldöztetése különösen erőteljes és kiterjedt volt, Rezaie úr Észak-Iránba költözött, és egy ideig gazdaságvezetőként dolgozott. Később Kirmanba ment és asztalosságból, illetve egyéb alkalmai munkákból élt, mivel a bahá’í-oknak sok nehézséggel kellett szembenézniük, ha hivatalos munkát szerettek volna kapni.
1985-ben Fars tartományban egy bahá’í barátjával mezőgazdasági berendezéseket gyártó vállalatot nyitott. A cég virágzott és széleskörű elismerésre tett szert a régióban élő gazdálkodók körében.
Bahá’í hitéért az üldöztetés különböző formáit szenvedte el, többek között letartóztatást és fogvatartást 2006-ban, amely 40 napos magánzárkás fogsághoz vezetett.
Két lánya közte volt annak az 54 bahá’í fiatalnak, akiket 2006 nyarán Sirázban tartóztattak le, egy – a hátrányos helyzetű fiatalok megsegítését célzó – humanitárius projektben való tevékenykedésük közben. Őket később szabadon bocsátották, de három társukat koholt vádak alapján négy éves börtönbüntetésre ítéltek, és jelenleg Sirázban tartják őket fogva.
Mahvash Sabet, iráni bahá'í vezető – 2008. mácius 5-én Meshedben tartóztatták le Mahvash Sabet – 2008. mácius 5-én Meshedben tartóztatták le.
Az 55 éves Mahvash Sabet tanár és iskolaigazgató, akit bahá’í hite miatt elbocsátottak a közoktatásból. Az elmúlt 15 évben a Bahá’í Felsőoktatási Intézet igazgatója volt, amely a bahá’í fiataloknak nyújt alternatív felsőoktatási lehetőséget. A Barátok titkáraként is szolgált.
1953. február 4-én született Mahvash Shahriyari néven Ardestanban. Sabet asszony ötödik osztályos korában költözött Teheránba. Az főiskolán pszichológiát tanult.
Szakmai pályáját tanárként kezdte és több iskolában igazgatóként is dolgozott. Szakemberként együttműködött az iráni Országos Művelődési Tanáccsal is. Az iszlám forradalmat közvetően azonban – több ezer más iráni bahá’í pedagógussal együtt – elbocsátották állásából és kizárták a közoktatásban való munkavállalásból.
Ezt követően lett a BIHE igazgatója, ahol pszichológiát és vezetéstudományt is tanított.
Siyvash Sabet-tel 1973. május 21-én kötött házasságot. Fiuk, Masrur Sabet 33, lányuk, Nega Sabet 24 éves, mindketten Hamadanban születtek.
Míg az összes többi „Barátot” 2008. május 14-én, teheráni otthonaikban tartoztatták le, Sabet asszonyt 2008. március 5-én Meshedben vették őrizetbe. Bár teheráni lakos, a Hírszerzési Minisztérium Meshhedbe idézte be, látszólag azzal az indokkal, hogy egy – az ottani bahá’í sírkertben eltemetett – személy temetésével kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnia.
Behrouz Tavakkoli, iráni bahá'í vezető – 2008. május 14-én, teheráni otthonában tartóztatták le Behrouz Tavakkoli – 2008. május 14-én, teheráni otthonában tartóztatták le.
Az 57 éves Behrouz Tavakkol korábbi szociális munkás, aki közalkalmazotti állását a ’80-as évek elején veszítette el bahá’í hite miatt. Mostani bebörtönzését megelőzően ő is időszakos fogvatartást és zaklatást szenvedett el, és három évvel ezelőtt négy hónapig tartották börtönben vádemelés nélkül, ebből legtöbbet magánzárkában.
Az 1951. június 1-jén Meshhedben született Tavakkoli úr az egyetemen pszichológiát tanult és aztán két éves katonai szolgálatot teljesített hadnagyi rangban. Később kiegészítő képzésben vett részt, ezt követően pedig a fizikailag és mentálisan sérült emberek gondozására szakosodott, közalkalmazotti munkakört betöltve, egészen 1981-es vagy 1982-es elbocsátásáig.
Tavakkoli úr 23 éves korában kötött házasságot Tahereh Fakhri Tuskival. Két fiuk van, Naeim és Nabil. A 31 éves Naeim jelenleg Kanadában él feleségével, ahol építőmérnökként dolgozik. A 24 éves Nabil a Bahá’í Felsőoktatási Intézetben tanul építészetet.
Tavakkoli urat az 1960-as évek végén vagy az 1970-es évek elején, egyetemi évei alatt választották be a meshedi helyi bahá’í tanácsba, később pedig a sari-i helyi bahá’í tanácsban szolgált, mielőtt az ilyen jellegű intézményeket betiltották a ’80-as évek elején. Különböző ifjúsági bizottságokban is szolgált, ezután a ’80-as évek elején Segédtestületi Taggá nevezték ki. A „Barátok” csoportjának tagjává az 1980-as évek végén jelölték.
Hogy eltartsa magát és családját a közalkalmazotti állásából való elbocsátását követően, Tavakkoli úr Gonbad városában nyitott egy kis asztalosműhelyt. Szintén ott indított bahá’í tanulmányokkal foglalkozó osztályokat felnőtteknek és fiataloknak.
A hatóságok időről-időre fogvatartották. Ezek közül az egyik legsúlyosabb incidens három évvel ezelőtt történt, amikor hírszerzési ügynökök 10 napig tartották teljes elszigeteltségben a „Barátok” egy másik tagjával, Fariba Kamalabadival együtt. Ezt követően négy hónapig volt őrizetben és ez alatt az idő alatt súlyos vesebántalmai és ortopédiai problémái léptek fel.
Vahid Tizfahm, iráni bahá'í vezető – 2008. május 14-én tartóztatták le teheráni otthonában Vahid Tizfahm – 2008. május 14-én tartóztatták le teheráni otthonában.
A 37 éves Vahid Tizfahm szemész és egy optikai szaküzlet tulajdonosa Tebrizban, ahol 2008. elejéig élt, amikor is Teheránba költözött.
1973. május 16-án született Urumiyih városban. Gyermek- és ifjúkorát ott töltötte és matematikai középiskola után 18 éves korában Tebrizba ment hogy optikusnak tanuljon. Később szociológiát is tanult a ABSI-ben.
23 évesen Tizfahm házasságot kötött Furuzandeh Nikumanesh-sel. Egy fiuk van, Samim, aki most 9 éves és negyedik osztályos.
Fiatalkora óta Tizfahm úr többféle módon is szolgálta a bahá’í közösséget. Egy időben tagja volt az Országos Bahá’í Ifjúsági Tanácsnak. Később Segédtestületi Taggá nevezték ki. Ez a szervezet egy tanácsadó csoport, amely a bahá’í közösségek felemelkedését és ösztönzését szolgálja regionális szinten. Helyi bahá’í gyermekosztályokban is tanított. A „Barátok” tagjává 2006-ban nevezték ki.
forrás: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
Hat iráni bahá’í vezető letartóztatása a vallásszabadság szűkítését jelzi
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »