Az iráni biztonsági erők fegyveresei több mint 20 bahá’í hívő lakhelyén tartottak razziát Karaj és Hamadán városokban, és a legfrissebb információk alapján legalább 19 embert őrizetbe vettek. A razziák során a bahá’í-ok közül sokakat szidalmaztak és testileg bántalmaztak. A legutóbbi letartóztatások és házkutatások – amelyek során öt idős nőt is zaklattak – megerősítik azon növekvő félelmeket, miszerint az iráni kormány megduplázta az üldözött bahá’í közösség elleni fellépését. A letartóztatott bahá’í-ok elleni vádakról illetve arról, hogy hol tartják fogva őket, nincs semmi információ.

Több idős nő otthonában is razziát tartottak. A képen látható két hölgy az 1980-as években vesztette el a férjét, amikor az iráni kormány több mint 200 bahá'í-t végzett ki.

Októberben 10 másik bahá’í-t tartóztattak le Iszfahánban – mindannyian nők voltak. Huszonhat másik személyt, összesen 126 év börtönbüntetésre ítéltek. A múlt hónap óta összesen legalább 32 bahá’í-t vettek őrizetbe az ország több városában.

Hamadánban öt idős, 70 és 90 év közötti nő otthonában tartottak házkutatást. Egyikük Alzheimer-kórban szenved, egy másikat pedig a razzia után intenzív osztályra kellett szállítani. Egy másik esetben egy 82 éves nő otthonának ajtaját betörték, és a távollétében átkutatták, feldúlták és megrongálták a lakását. Két megtámadott nő férjét több mint 200 bahá’í-al együtt kivégezték az 1979-es iszlám forradalom kitörése után.

„Szinte minden egyes hét elteltével és a letartóztatások minden egyes újabb hullámával az iráni kormányzat újabb bizonyítékot szolgáltat kegyetlenségére és arra, hogy a bahá’í-okat kizárólag a hitük miatt üldözi, még előrehaladott korukban is” – mondta Simin Fahandej, a Bahá’í Nemzetközi Közösség képviselője az ENSZ genfi képviseleténél. – „Az idősek és a gyengélkedők – olyan nők, akik több mint 40 évvel ezelőtt elvesztették férjüket ugyanezen kormány miatt – otthonainak átkutatása azt is megmutatja nekünk, hogy az iráni hatóságok minden kísérlete, hogy igazolják tetteiket, üres és hamis. Milyen fenyegetést jelentenek a beteg és idős bahá’í-ok az iráni kormány számára? Az ilyen kegyetlen akciókat semmi mással nem lehet magyarázni csak a vallási előítéletekkel.”

A letartóztatások legújabb hulláma Hamadánban, Karajban, Iszfahánban és Jazdban, a bahá’í fiatalok egyetemi tanulmányainak folyamatos megtagadása, egy 90 éves bahá’í férfi letartóztatása, aki már 10 évet töltött börtönben és további 180 ember célba vétele súlyosan aggasztó. A Bahá’í Nemzetközi Közösség 2023 júliusában indította világméretű, „A Mi Töténetünk Egy” című kampányát (OurStoryIsOne), melynek célja, hogy megemlékezzenek arról a 10 bahá’í nőről, akit az iráni kormány 1983-ban végzett ki, és arról, hogy támogassák az igazságosság és egyenlőség elérésére irányuló szélesebb körű iráni erőfeszítéseket. A kampány példátlan mértékű szolidaritást váltott ki az iráni társadalomban az országon belül és kívül.

„Jelentős és történelmi folyamatnak vagyunk tanúi Iránban” – mondta Fahandej asszony. – „Bár az iráni kormány évtizedeken át megpróbált éket verni a bahá’í-ok és az iráni társadalom többi része közé, a ‘A Mi Történetünk Egy’ kampányra adott válaszukban az irániak a vallási és etnikai közösségek, valamint a nemek közötti határokon átívelően is közös hangon követelik az egyenlőségre, megértésre, igazságosságra és mindenki emancipációjára épülő társadalmat, függetlenül  hitre, származásra és nemre. Milyen szomorú, hogy az iráni kormány válasza nem ezen társadalmat átalakító törekvésre irányul hanem arra, hogy megpróbálja elfojtani azt egyre több bahá’í letartóztatásával, és ártatlan, különböző háttérből jövő irániak, valamint az emberi jogok védelmezői elleni támadásokat hajtson végre országszerte.”

Forrás: Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ Irodája

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »