Díjnyertes film a vallás erejét kutatja

A vallás lényegének kutatását bemutató díjnyertes iráni film, A kertész október közepén lett a nagyközönség számára elérhető (a kép forrása: www.makhmalbaf.com)

A vallás lényegének kutatását bemutató díjnyertes iráni film, A kertész október közepén lett a nagyközönség számára elérhető (a kép forrása: www.makhmalbaf.com)


A nemzetközileg elismert iráni filmrendező, Mohsen Makhmalbaf a nagyközönség számára elérhetővé tette A kertész (The Gardener) című díjnyertes filmjét. Az izraeli Bahá’í kertekben és Jeruzsálemben forgatott film a vallás lényegének kutatása egy apa és fia közötti beszélgetés keretében.
A két főszereplő a két generáció különböző véleményét képviseli. Az apa számára – akit Makhmalbaf maga alakít – a vallásnak alapvető szerepe van. Miközben erejét rossz célokra is használták, Makhmalbaf szerint béke, megbocsátás és szeretet céljára is használták és használhatjuk újra. A fiú – akit Makhmalbaf saját fia, Maysam alakít – úgy érvel, hogy minden vallás végül elnyomáshoz és erőszakhoz vezet. Ezt követi a téma alapos kidolgozása.
A film, melynek premierje Koreában, a Busan Nemzetközi Filmfesztiválon volt, elnyerte a Bejrúti Nemzetközi Filmfesztivál legjobb dokumentumfilm díját 2012-ben.
A film nagy média nyilvánosságot kapott világszerte. A New York Times szerint „bensőséges, érvelésekre alapuló vizsgálat a vallásos hit felé”. A népszerű indiai lap, The Hindu a békét és megértést kereső szokatlan filmről így fogalmaz: „egyszerre racionális, intelligens, poétikus és mindenek felett magas fokon civilizált”.
Mohsen Makhmalbaf iráni filmrendező, akinek A kertész című filmje a New York Times szerint „bensőséges, érvelésekre alapuló vizsgálat a vallásos hit felé”. A kép forrása: "Mohsen makhmalbaf" by Fabienkhan - personal picture. Licensed under CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mohsen_makhmalbaf.jpg#/media/File:Mohsen_makhmalbaf.jpg

Mohsen Makhmalbaf iráni filmrendező, akinek A kertész című filmje a New York Times szerint „bensőséges, érvelésekre alapuló vizsgálat a vallásos hit felé”. A kép forrása: “Mohsen makhmalbaf” by Fabienkhan – personal picture. Licensed under CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mohsen_makhmalbaf.jpg#/media/File:Mohsen_makhmalbaf.jpg


Makhmalbaf több mint 50 díjat kapott a több mint 20 filmjéért és 15-nél több filmfesztivál zsűrijében szerepelt. A 2012-ben készült film eddig csak fesztiválokon és válogatott vetítéseken volt megnézhető.
A perzsa és angol nyelvű film megnézhető az alábbi linken angol, francia, perzsa vagy spanyol felirattal.
A hír forrása: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Legfrissebb hírek

Bahá’í Nyári Iskola 2021

Kedves Érdeklődő!Szeretettel várunk az idei nyári iskolánkba, ami Kiskőrösön, egy színvonalas, termálfürdőhöz kapcsolt szállodában (Hotel Imperial Gyógyszálló) lesz megtartva. Délelőtt tartalmas előadásokon vehetsz részt, délután

Tovább olvasom »

Bahá’í Nyári Iskola 2020 ELMARAD

A NYÁRI ISKOLA 2020-BAN ELMARAD! A Kedves Barátok!Szeretettel várunk benneteket az idei Nyári Iskolába, ami Kiskőrösön, egy színvonalas, termálfürdőhöz kapcsolt szállodában (Hotel Imperial) lesz megtartva.

Tovább olvasom »