Miért remény és optimizmus a Rio+20 egy nemzetközi civil szervezetnek?

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon hivatalosan megnyitja a Rio+20 környezetvédelmi konferenciát, 2012. június 20-án Rio de Janeiróban. UN Photo/Mark GartenBahá’í Nemzetközi Közösség, mint nemzetközi civil szervezet a Rio+20 környezetvédelmi konferenciára írt nyilatkozatában a „világot átölelő gondnokság” eszméjével kétségbe vonja azon „hűség etikai alapját , mely nem terjed ki a nemzetállam határán kívül”.
„Amíg nemzetek egy csoportja saját érdekeit ellentétesnek tartja másokéval, addig a fejlődés korlátolt és rövid életű lesz” – folytatja a nyilatkozat.
A Rio+20 környezetvédelmi konferenciára felajánlott bahá’í gondolatok továbbá az alapelvek tisztázása a kollektív döntéshozatalhoz, valamint a szegénység és gazdagság mindkét végletének megszólítása.
A Bahá’í Nemzetközi Közösség által szponzorált panel megbeszélés: A gazdagság és szegénység végleteinek megszüntetése a zöld közgazdaság tükrében, melyet a Rio+20 keretében, 2012. június 13-án tartottak. © Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.orgA Bahá’í Nemzetközi Közösség tizenhárom képviselőjének egyike, May Akale így foglalta össze a riói ENSZ konferenciát: „A kihívások komplexek, az emberiség elvárásai magasok és a fejlődés gyorsasága miatti kiábrándultság mély lehet.”
„Ami nyilvánvaló, hogy az egységes cselekvés felé haladunk. Sok tennivaló marad, de korlátlanok a kapcsolatok fejlesztésének és a megvalósítás lehetőségei, amiben Rióban megállapodtunk. És ez nagy remény és optimizmus forrása.”

A Rio+20 főtitkára és Rio de Janeiro polgármestere újjáavatták a Béke emlékművet

A Béke emlékmű előtt a Bahá’í Nemzetközi Közösség küldöttei a Rio+20 környezetvédelmi konferenciára, akik az egységes cselekvés felé és földet átölelő gondolkodásra hívtak (balról jobbra): Duncan Hanks, Daniel Perell, May Akale, Ming Hwee Chong, Peter Adriance. © Bahá’í Nemzetközi Közösség www.bic.orgA Rio+20 környezetvédelmi konferencia főtitkára, Sa Cu-kang (Sha Zukang) és Rio de Janeiro polgármestere, Eduardo Paes részt vett 2012. június 19-én a 20 évvel korábban emelt Béke emlékmű újraavatásán. A homokóra alakú emlékmű 150 ország földmintáját tartalmazza, és azt szimbolizálja, hogy az emberiség egységének felismerése és globális együttműködés szükséges az emberiség jólétéhez és békéjéhez.
A Béke emlékművet a Bahá’í Nemzetközi Közösség és a Brazíliai Bahá’í Közösség építette 1992-ben az ENSZ Környezet és Fejlődés Világkonferenciájára. Az emlékmű felső részébe a következő bahá’í idézet van vésve: „A Föld egyetlen ország és az emberiség a polgárai.” Az idézet angolul, portugálul, kínaiul és terena nyelven, Brazília egyik nemzeti nyelvén olvasható.

A Rio+20 környezetvédelmi konferencia főtitkára, Sa Cu-kang (Sha Zukang) és Rio de Janeiro polgármestere, Eduardo Paes fát ültet a Béke emlékmű előtt 2012. június 19-én. © Bahá’í Nemzetközi Közösség www.bic.org

A Rio+20 környezetvédelmi konferencia főtitkára, Sa Cu-kang (Sha Zukang) és Rio de Janeiro polgármestere, Eduardo Paes fát ültet a Béke emlékmű előtt 2012. június 19-én. © Bahá’í Nemzetközi Közösség www.bic.org

Kapcsolódó oldalak:
Környezetvédelem: bahá’í idézetek és gondolatok
Hogyan látják a bahá’í-ok a környezetvédelmi válságot?
Bővebben Rio+20 a bahá’í részvételről (angolul)
Bővebben a Béke emlékműről (angolul)

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »