Ma, 2012. április 1-jén telik le a korábbi iráni bahá’í vezetők által a börtönben összesen eltöltött időszak 10 ezredik napja, mely alatt megfosztották őket azon jogaiktól, amelyeket Irán – a saját törvényei és szabályozása értelmében – a fogva tartottaknak garantál.
Az iráni emberi jogokra figyelmeztető kerékpár Németországban © Németországi Bahá’í Közösség www.bahai.de2008-as letartóztatásukat megelőzően a hét személy egy olyan országos szintű csoport tagja volt, amely az iráni bahá’í közösség lelki és társadalmi szükségleteinek kielégítésén fáradozott. Név szerint: Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli és Vahid Tizfahm. Sabet asszony letartóztatására 2008. március 5-én került sor. Hat társát 2008. május 14-én tartóztatták le saját otthonaikban, egy hajnali razzia során.
Miután közel 20 hónapig tartották fogva őket a teheráni Evin börtönben vádemelés nélkül, 2010. január 12-én per indult ellenük. Az eljárás hat rövid, az előírt jogi eljárásokat mellőző bírósági meghallgatásból állt. A hét személyt többek között kémkedéssel, az Iszlám Köztársaság elleni propagandával, valamint illegális szervezet létrehozásával vádolták, melyet a vádlottak mindegyike teljes egészében és a leghatározottabban visszautasított. Személyenként 20 év börtönre ítélték őket.
Az öt férfi jelenleg a Teherántól mintegy 50 km-re fekvő Gohardasht börtönben tölti büntetését. A két nőt az Evin börtönben tartják fogva, ők korábban Gohardasht-ban, illetve egy rövid ideig a Quarchak börtönben raboskodtak, kétségbeejtő körülmények között.

Irán a plakátokon 12 nagyvárosban

A United4Iran emberi jogi szervezet által koordinált kezdeményezésben ma a hét kisebbségi vallási vezető arcképe jelenik meg mobil óriásplakátokon és más felületeken világszerte az alábbi 12 nagyvárosban: Amszterdamban, Berlinben, Brazíliavárosban, a dél-afrikai Johannesburg, Fokváros és Pretoria utcáin, Londonban, Párizsban, Sydney-ben, Újdelhiben, Washingtonban és Wellingtonban. Újdelhiben a szervezők zászlós békemenetet tartanak a bahá’í templomtól a Krisna Tudat Nemzetközi Közösségének (ISKON) templomáig. A fogva tartottak óriásplakátokon és zászlókon megjelenített fényképét az Iránban jelenleg bebörtönzött több száz ember – köztük újságírók, szakszervezeti, diák- és női jogok aktivistái, vallási vezetők és az ellenzéki képviselők – fényképeiből állították össze.

Az iráni bahá’í vezetők fényképe Amszterdamban, melyet az Iránban jelenleg bebörtönzött több száz ember fényképeiből állították össze © United4Iran www.united4iran.com

Az iráni bahá’í vezetők fényképe Amszterdamban, melyet az Iránban jelenleg bebörtönzött több száz ember fényképeiből állították össze © United4Iran www.united4iran.com

Megindító visszaemlékezés a bebörtönzött bahá’í vezetőről

A korábban bebörtönzött aktivista és természetjáró, Sarah Shourd csatlakozott a United4Iran felhívásához, melyben a foglyok azonnali szabadon bocsátását követelik. Fogva tartása alatt Shourdnak megindító találkozásban volt része az egyik bebörtönzött bahá’í vezetővel.
„Fariba Kamalabadit és engem bekötött szemmel vezettek a börtönkórházba. Egymás mögött mentünk, és első dolga az volt, hogy kinyújtotta a kezét és kedvesen megérintette a hátamat. Rám mosolygott, és azt suttogta, sajnálja, hogy egyedül vagyok, aztán gyorsan elmesélte, ki ő” – emlékszik vissza Shourd. „Később, amikor szabadon bocsátottak és alkalmam nyílt arra, hogy többet megtudjak a hét bahá’í vezetőről, akiket megfelelő jogi képviselet és tisztességes tárgyalás nélkül tartanak fogva, még inkább megdöbbentem Fariba kedvességén és bátorságán, amit aznap tanúsított.”
„Nekünk, akiknek módunkban áll hallatni a hangunkat, szólnunk kell azok nevében, akiket elhallgattatak” – mondta Firuzeh Mahmoudi, a United4Iran igazgatója és alapítója. „Reméljük, hogy ez az akció világszerte felhívja a figyelmet a hét bahá’í vezető nehéz helyzetére, és emlékeztet minket a többi iráni lelkiismereti fogolyra is, akik börtönben ülnek, és akiknek szükségük van az érdekükben kifejtett rendületlen támogatásunkra.
Az iráni hír angol nylevű forrása: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
A muszlim Banglades, ahol elismerik és tanítják a bahá’í-ok jogait
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »