Az Egyesült Nemzetek által az iráni emberi jogi helyzet vizsgálatával megbízott tisztviselő élesen bírálta Irán igazságszolgáltatási rendszerét és emberi jogi helyzetét.
Ahmed Shaheed, az Iráni Iszlám Köztársaság Emberi Jogi Helyzetével megbízott ENSZ Különleges Jelentéstevője tájékoztatja az Emberi Jogi Tanácsot 2012. március 12-én. A volt maldív külügyminisztert, Dr. Shaheed-et a múlt év júniusában nevezték ki új posztjára, mely a megelőző mintegy kilenc év során betöltetlen volt. ENSZ Fotó/Jean-Marc FerréAz ENSZ különleges jelentéstevője, Ahmed Shaheed arról számolt be az Emberi Jogi Tanács 2012. március 12-i ülésén, hogy több mint 141 tanúvallomás támasztja alá „a kormány sokrétű és szisztematikus hiányosságait az emberi jogok tiszteletben tartásának biztosítása terén”.
Az ENSZ Emberi Jogi Tanács számára készített hivatalos jelentésében Dr. Shaheed a korábbi, Iránnal kapcsolatos ENSZ vizsgálatoknál jóval élesebben hangsúlyozta az ország igazságszolgáltatási rendszerének általános kudarcát. Mint mondta, a törvénykezés megsértése állandóan tapasztalható jelenség, továbbá a „nem egyértelműen megfogalmazott biztonsági óvintézkedéseket” olyan módon alkalmazzák, amely „indokolatlan mértékben korlátozza a szabad vélemény-nyilvánítás, egyesülés és gyülekezés jogát”.
A tagországok és civil szervezetek képviselői az ENSZ Emberi Jogi Bizottságában a svájci Genfben interaktív megbeszélésen vettek részt az Iráni Iszlám Köztársaságban fennálló emberi jogi helyzet kivizsgálásával megbízott különleges jelentéstevővel 2012 március 12-én. © Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.org„A tanúk sok esetben arról számoltak be, hogy a nemzetközi jog oltalma alá eső tevékenységekért tartóztatták le, és hosszú időn keresztül magánzárkában tartották fogva őket, a jogi védelemhez vagy a családtagokkal történő kapcsolattartáshoz fűződő jogaiktól megfosztva, hivatalos vádemelés nélkül” – tájékoztatta Dr. Shaheed az ülés résztvevőit.
A különleges jelentéstevő az Iráni Iszlám Köztársaságban végrehajtott kivégzések számának drámai emelkedését jelentette – ez a 2011-es évben több, mint 600 esetet jelent, – sokszor  olyan bűncselekményekért, amelyet a nemzetközi jog értelmében nem tekintendők súlyosnak. Elmondása szerint az iráni hatóságok szintén fokozták a fogvatartott újságírók és jogászok számát, és folytatták az etnikai és vallási kisebbségek üldözését.
Az ENSZ Emberi Jogi Bizottság jelenleg zajló 19. ülése a svájci Genfben. Az Emberi Jogi Tanács az Egyesült Nemzetek keretein belül működő, 47 tagországot számláló kormányközi testület, melynek feladata az emberi jogok teljeskörű védelme és előmozdítása világszerte.  ENSZ Fotó/Jean-Marc FerréA március 12-i ülés lehetőséget kínált a különleges jelentéstevő és az Emberi Jogi Tanács tagjai közötti párbeszédre. Dr. Shaheed aggodalmai az ülésen felszólaló nemzetek többségének körében azonnali visszhangra talált. Az Emberi Jogi Tanács 19. soros ülése 2012. február 27-től és március 23-ig tart.
Közel 15 ENSZ tagország hangsúlyozta Irán legnagyobb nem muszlim kisebbsége, a bahá’í közösség súlyos emberi jogi helyzetét, mely „szó szerint az óvodától a temetőig tart”.
Nagyfelbontású képek és egy kép copyright-ja: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat A többi kép copyright: ENSZ Fotó/Jean-Marc Ferré

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók
Az ENSZ jelentés Irán emberi jogi helyzetéről

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »