(BWNS) A legnagyobb iráni, nem-muszlim vallási kisebbség, a bahá’í hit mindegyik hét vezetőjét 20 évnyi börtönbüntetésre ítélték. Korukat nézve, ez életfogytiglani büntetésnek felel meg.
Az iráni bahá’í vezetőség, akiknek sorsa Irán legnagyobb vallási kisebbségének emberi jogi helyzetét szimbolizálja: elől Behrouz Tavakkoli és Saeid Rezaie, állva Fariba Kamalabadi, Vahid Tizfahm, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, és Mahvash Sabet. Letartóztatásuk előtt, 2008 tavaszán készült a fotó. (c) Bahá'í Nemzetközi Közösség www.bahai.org
A hét személy ügyének tárgyalása hat rövid bírósági meghallgatásból állt, amely 2010. január 12-én kezdődött. Ezt megelőzően 20 hónapig tartották fogva őket vádemelés nélkül, mely időszak alatt csupán egy órás találkozót engedélyeztek számukra jogi képviselőjükkel. A tárgyalás 2010. június 14-én ért véget.
A vádlottakat többek között kémkedés, az iszlám rend elleni propaganda tevékenység illetve illegális igazgatási szervezet létrehozásának vádjával illették, melyeket kategorikusan visszautasítanak.
A két nőt és öt férfit a hírhedt teheráni Evin börtönben tartják fogva 2008-as letartóztatásuk óta. Közülük hat személyt május 14-én, egyikőjüket pedig ezt megelőzően két hónappal vették őrizetbe.
„A 20 éves börtönbüntetés megdöbbentő kimenetelét jelzi ezen ártatlan és veszélytelen személyek ügyének” – közölte Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ főképviselője.
A fogvatartottak, Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli és Vahid Tizfahm, mind annak az országos szintű csoportnak a tagjai voltak, amely a 300 ezer tagot számláló iráni bahá’í közösség alapvető szükségleteinek ellátásában segédkezett.
A nemzetközi összefogás eredményének számít, hogy most nem merte megölni az iráni kormány a bahá’í vezetőséget, hiszen az iszlám forradalom után erre háromszor sor került. Az irániak többsége már támogatja a bahá’í és más kisebbségek emberi jogait, segítve ezzel az iráni nép és az egész világ biztonságát és jólétét.
Csak a kibontakozó nemzetközi összefogás növelheti fellebbezésük esélyeit.
A Nobel-békedíjas Sirin Ebadi, a hét iráni bahá’í vezető egyik védőügyvéde alaptalannak ítélte a 20 éves börtönbüntetést. Szerinte nincs semmi bizonyíték, hogy a kisebbségi vallási vezetők izraeli kémek lennének vagy nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenének Iránra.
Roxana Saberi, akinek cellatársa volt két bahá’í vezető szintén szörnyűnek nevezte a kemény ítéletet. „Oly szerencsésnek érzem magam, hogy találkozhattam igazán békés, kedves, felelősen gondolkodó és szeretettel teli emberekkel” – mondta a két cellatársáról.

Marina Nemat
, az iráni börtönemlékeiről szóló, Adjátok vissza az életemet című könyv szerzője borzasztónak nevezte az igazságtalan ítéletet és könyve bemutató útján mindenhol fel fogja vetni az iráni bahá’í-ok emberi jogait. Marina Nemat keresztény perzsa nő, aki Kanadában él magyar férjével és gyermekeivel.
Korábban Magyarország, az Európai Unió és tucatnyi ország határozatban ítélte el a vallásszabadság megsértését, továbbá az Irán saját törvényeinek is ellentmondó bánásmódot.
Jelenleg 47 bahá’í van bebörtönözve Iránban és 260 ellen folyik eljárás.
Forrás és képek copyright-ja: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »