Nemzetközi jogvédő szervezetek globális akciónapot tűztek ki 2010. június 12-ére, a vitatott iráni elnökválasztás első évfordulójára. A világ kreatív eszközökkel, nem kizárólag felvonulásokkal, az emberi jogok folyamatos megsértésének megszüntetését követeli majd Irántól.
A június 12-i globális akciónap budapesti örökbe fogadott lelkiismereti foglya: Kouyhar Goudarzi újságíróHolnap a világ 83 városában lesznek megemlékezések, köztük Budapesten is. Minden város örökbe fogadott egy lelkiismereti foglyot. A budapesti akció Kouyhar Goudarzi újságíróra irányítja a figyelmet, akit 2009. december 20-án tartóztattak le.
A United4Iran emberi jogi csoport által irányított kezdeményezést tucatnyi szervezet támogatja, köztük az Amnesty International, a Human Rights Watch, a Reporters Without Borders, a Nobel Women’s Initiative, a FIDH (Az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége), a Pen International, az Orvosok az Emberi Jogokért (PHR), a Kairói Emberi Jogi Tanulmányok Intézete, a Bahá’í Nemzetközi Közösség és az Európai Hallgatói Szövetség (ESU).
Irán emberi jogi helyzetére felhívó mobil reklámtábla LondonbanMozgó reklámtáblák lesznek a világ városaiban, így Johannesburgban is. A labdarúgó VB országa jó példa Iránnak, hogy az emberi jogi helyzet javítható.
A kiemelkedő civil szervezetek szorosan együttműködnek a helyi, diákokból és internetes közösségekből álló csoportokkal, hogy a világ számos városában és egyetemén egy időben zajló eseményeket szervezzenek. Internetes tevékenységek során üzeneteket juttatnak el különböző címzettekhez az ártatlanul bebörtönzöttek támogatására. A globális akciónap honlapján segédanyagok találhatók, mint pólótervek, poszterek, maszkok és képeslapok.
A Nobel-békedíjas Shirin Ebadi videó üzenetet küldött a június 12-i megemlékezésre. A nemzetközi figyelem segítségével kiszabadult Roxana Saberi szerint „néhány iráni döntéshozót igenis érdekel, hogy mit mondanak Iráni Köztársaságon kívül. Ha nem érdekelné őket, akkor nem lenne műholdas TV adásuk, mint az angol nyelvű Press TV, amely államilag cenzúrázott üzeneteket sugároz a nemzetközi közönségnek.”
A június 12-i dátum egybeesik a több mint két éve fogva tartott hét iráni bahá’í vezető tárgyalásának negyedik napjával. A hét bebörtönzött iráni kisebbségi vallási vezető tárgyalása 2010. január 12-én vette kezdetét, miután a foglyokat 20 hónapig tartották fogva vádemelés nélkül a teheráni Evin börtönben.

Párizsi szolidaritás az iráni lelkiismereti foglyokkal
(A bahá’í-ok nem vesznek részt kormányellenes akciókban sem Iránban, sem más országokban, de békés eszközökkel kiállnak az emberi jogokért.)

Kapcsolódó oldalak:
A budapesti, Blaha Lujza téri megemlékezés 2010. június 12. 11:30 perc
A június 12-i globális akciónap Iránért honlapja
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »