(BWNS) A több mint két éve fogva tartott hét iráni bahá’í vezető tárgyalásának negyedik napját június 12-re, szombatra tűzték ki.
Kreatív eszközökkel, nem kizárólag felvonulásokkal fogja a világ 2010. június 12-én követelni Irántól az emberi jogok folyamatos megsértésének megszüntetését. (A képen a United4Iran kampányára beérkezett fotó)A június 12-i dátum egybeesik a tavalyi, sokat vitatott elnökválasztás első évfordulójával, továbbá ekkor rendezik azt a globális akciónapot, mely az iráni emberi jogok megsértésére hívja fel a figyelmet.
A hét bebörtönzött iráni kisebbségi vallási vezető tárgyalása 2010. január 12-én vette kezdetét, miután a foglyokat 20 hónapig tartották fogva vádemelés nélkül a teheráni Evin börtönben.
A teheráni Forradalmi Bíróság 28-as részlegében megtartott, első bírósági meghallgatáson a bahá’í-ok kategorikusan visszautasították az ellenük felhozott vádakat, többek között a kémkedés, az iszlám rendszer elleni negatív propagandatevékenység, és a korrupció vádját.
A tárgyalás második, február 7-i fordulóján jobbára csak eljárási kérdések merültek fel.
Az újra zárt ajtók mögött zajló harmadik, április 12-ére kitűzött bírósági meghallgatást elnapolták, miután a hét fogva tartott – ügyvédjeik egyetértése mellett – megtagadta a tárgyaláson való részvételt, mivel azon nem bírósági személyzet is jelen lett volna.
„Elfogadhatatlan, hogy miközben a vádlottak családtagjai nem lehetnek jelen, úgy más nézők, egy filmes stábot is beleértve, részt vehessenek egy elvileg nem nyilvános tárgyaláson” – mondta Diane Ala’i, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ főképviselője Genfben. „Nem lenne ezzel semmi probléma, ha a tárgyalás nyilvános lenne és az eljárás a nemzetközi normáknak megfelelően zajlana.”
”A tárgyalások megkezdése óta semmilyen terhelő bizonyítékot nem mutattak fel a bahá’í-ok ellen. Ügyvédjeik megerősítették a vezetők ártatlanságát, és azt, hogy csakis vallásos meggyőződésük miatt ülnek börtönben” – mondta Ala’i.
”Az iráni kormánynak tudnia kell, hogy a világ részletekbe menően vizsgálja/követi és tisztában van, hogy miket művelnek ezzel az ártatlan állampolgárokkal” – mondta.
”Még egyszer felszólítjuk a kormányt, hogy engedjék szabadon őket. Ha szabadon bocsátásukra nem is kerül sor, akkor legalább óvadék ellenében helyezzék őket szabadlábra, amíg nem kerül sor egy rendes tárgyalásra”.
A hét fogva tartott Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli, és Vahid Tizfahm. Letartóztatásuk előtt a 300 000 fős iráni bahá’í közösség adminisztratív és társadalmi feladatait látták el. Sabet asszonyt 2008 március 5-én, a többieket május 14-én tartóztatták le. Iránban jelenleg 38 bahá’í-t tartanak fogva több városban.

Az iszlám forradalom szomorú pillanata: a bahá’í hit egyik legszentebb épületét 1979-ben lerombolta a csőcselék, melyet az iráni kormány Forradalmi Gárdája segített. A Báb háza, ahol bejelentette Küldetését. (Siráz, Irán).

Az iszlám forradalom szomorú pillanata: a bahá’í hit egyik legszentebb épületét 1979-ben lerombolta a csőcselék, melyet az iráni kormány Forradalmi Gárdája segített. A Báb háza, ahol bejelentette Küldetését. (Siráz, Irán).


Forrás és képek copyright-ja: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
A június 12-i globális kampány Iránért
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »