(BWNS) Globális akciónapot tűztek ki 2010. június 12-ére, szombatra. A világ kreatív eszközökkel, nem kizárólag felvonulásokkal, az emberi jogok folyamatos megsértésének megszüntetését követeli majd Irántól.
Két honlap a 2010. június 12-i akciónap beharangozói közülA United4Iran emberi jogi csoport által irányított kezdeményezést számos szervezet támogatja, köztük az Amnesty International, a Human Rights Watch, a Nobel Women’s Initiative, a Bahá’í Nemzetközi Közösség, a Kairói Emberi Jogi Tanulmányok Intézete, a FIDH (Az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége), és a Pen International.
„A pártatlan kezdeményezés támogatása céljából összefogunk a civil lakossággal világszerte, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy Iránban folyamatosan megsértik az emberi jogokat” – mondta Diane Ala’i, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ főképviselője Genfben.
A kiemelkedő civil szervezetek szorosan együttműködnek a helyi, diákokból és internetes közösségekből álló csoportokkal, hogy a világ számos városában és egyetemén egy időben zajló eseményeket szervezzenek. Internetes tevékenységek során üzeneteket juttatnak el különböző címzettekhez az ártatlanul bebörtönzöttek támogatására. Bővebben a kampányról
A United4Iran kampánya: a támogatók a hírhedt Evin börtön cellájával megegyező méretű alakzatban hívják fel a világ figyelmét a hét bahá’í vezető bebörtönzésének mostoha körülményeire. Ezt a képet Liechtensteinből küldték.Korábban a United4Iran május 14-ét a hét bahá’í vezető bebörtönzésének második évfordulóján felszólította az embereket, hogy fejezzék ki támogatásukat a fogva tartottak iránt azzal, hogy olyan fényképeket készítenek és sokszorosítanak, ami a szűk börtöncellákat jelképezi.
„Az emberek reakciója lenyűgöző volt” – számolt be a United4Iran weboldala – „megjegyzésekkel, emailekkel, videókkal, a fogva tartottakról készült korábbi fényképekkel bombáztak minket a diákok és a közösségek képviselői szerte a világból”.
A szolidaritás jegyében a szervezők arra kérték az emberi jogok támogatóit, hogy jelöljék ki a bahá’í fogva tartottak celláinak szűk méretét és álljanak be a képzeletbeli cellába, ezzel is jobban átérezve a fogvatartottak megpróbáltatásait.
Egy videó is készült azokból a fotókból, amiket az akcióban résztvevők a United4Iran szervezetnek küldtek. A videó megnézése
Az Evinben fogvatartott bahá’í-ok celláiban nincs ágy, ezért a foglyok arra kényszerülnek, hogy a betonon aludjanak.
Az egyik bebörtönzött bahá’í vezető, Fariba Kamalabadi (balról) egykori diákjával. A United4Iran kampányára küldte be együttérző diákja.A United4Iran egy régi fényképet is közölt az egyik fogvatartott bahá’í-ról, Fariba Kamalabadiról, amin tanárként tanítványával együtt látható. Az egykori diák a következő, tanárjához címzett sorok kíséretében juttatta el a fényképet a United4Iran-nak: „Most, hogy börtönben van…azért, hogy a világot egy jobb hellyé tegye…könnyeket hullatok Önért. Az egyetlen dolog, amit tehetek, hogy imádkozom. Soha nem felejtem el azokat a dolgokat, amiket tanított nekem”.
”Hálásak vagyunk azért a rengeteg együttérzésért, mellyel a világ az Iránban elnyomottakról emlékezik meg” – mondta Ala’i.

Az utóbbi időkben számos más szervezet is kampányt indított az Iránban üldözött bahá’í közösség támogatása érdekében

A Keresztények a Kínzás Eltörléséért nevű szervezet francia szekciója (ACAT-Franciaország) legutóbbi hírlevelében a hét fogvatartott bahá’í vezető támogatása érdekében indított akcióra szólít fel, illetve azért a 12 bahá’í-ért is szót emel, akiket nemrég zártak börtönbe.
Az Amnesty International március 14-én arra szólította fel támogatóit, hogy küldjenek leveleket az Iránban fogvatartott lelkiismereti foglyoknak a hagyományos perzsa új év alkalmából.
Közel 600 üzenetet kaptak így a bahá’í fogvatartottak, egyenként illetve közösségileg is, olyan távoli országokból is, mint Japán, Új-Zéland, Hollandia és az Egyesült Államok.
Jelenleg 36 bahá’í van bebörtönözve Iránban, beleszámítva a Teheránban több mint két éve fogvatartott hét bahá’í vezetőt.
Forrás: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
A június 12-i globális kampány Iránért
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »