(BWNS) Az iráni bahá’í vezetők bebörtönzése harmadik évbe lép holnap, és ahogy újabb részletekre kerül fény fogvatartásuk szigorú körülményeiről, a vezetők azonnali szabadon bocsátását sürgető hangok újra felerősödnek.
A fogvatartottak név szerint Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli és Vahid Tizfahm.
„Két teljes éve már, hogy ezeket az ártatlan bahá’í-okat fogva tartják a hírhedt teheráni Evin börtönben olyan körülmények között, melyek teljes egészében sértik a nemzetközi előírásokat” – mondta Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ főképviselője. „Felszólítjuk az iráni hatóságokat, hogy azonnal engedjék őket szabadon, és arra kérjük a nemzetközi közösséget, hogy csatlakozzanak követelésünkhöz. Az igazság elve ezt követeli tőlünk”.

2010. május 14-én harmadik évbe lép az iráni bahá’í vezetőség bebörtönzése, akik bizonyíték nélkül vannak fogvatartva

2010. május 14-én harmadik évbe lép az iráni bahá’í vezetőség bebörtönzése, akik bizonyíték nélkül vannak fogvatartva


A fogvatartott vezetők a Yaran (azaz „Barátok”) nevű csoport tagjaiként az iráni, több százezer fős bahá’í közösség lelki és szociális életének igazgatásáért voltak felelősek. 2008-as letartóztatásuk óta a vezetőket az Evin börtönben tartják fogva – hatukat közülük 2008. május 14-én, egyiküket pedig két hónappal korábban tartóztatták le.
Ez év január 12-ig semmilyen bírósági meghallgatásra nem került sor, amikor is a bahá’í-ok megjelentek a Forradalmi Bíróság 28-as kirendeltségén. Az ellenük felhozott vádakat – kémkedés, propaganda tevékenység és korrupció – a vezetők visszautasították. További bírósági meghallgatásokra február 7-én és április 12-én került sor.
„A tárgyalás három fordulója során semmilyen bizonyítékot nem mutattak fel, ami a bahá’í-ok bűnösségét igazolta volna, ami még inkább nyilvánvalóvá teszi, hogy a fogvatartottak kizárólag vallási meggyőződésük miatt ülnek börtönben” – nyilatkozta Dugal asszony.
„Ha nem is engedik szabadon őket azonnal, akkor is legalább óvadék ellenében szabadlábra kellene helyezniük őket. Sürgős lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy tárgyalásukra gyorsan és igazságos módon, a nemzetközi szabályokat betartva kerüljön sor” – mondta Dugal asszony.
Pénteken lesz a bahá’í-ok bebörtönzésének második évfordulója, miközben egyre több részlet lát napvilágot fogvatartásuk körülményeiről. Az egyik beszámoló szerint például két nőt, és öt férfit tartanak fogva két cellában, ahol olyan kevés hely van, hogy nem lehet megfelelően mozogni, és pihenni sem.
„Se ágyuk, se ágyneműjük nincs”- mondta Dugal asszony. A cellák dohosak, és a foglyokat csak hetente két órára engedik ki a friss levegőre. Ha lekapcsolják a lámpát a cellában nappal, olyan sötétség van, hogy lehetetlen bármit is látni.
„Szeretteikkel csak 10 percet beszélhetnek hetente egyszer telefonon, vagy személyesen, amikor többnyire csak üvegfalon keresztül beszélhetnek. Ezek az embertelen körülmények semmibe veszik a fogvatartottakkal való bánásmódról szóló nemzetközi előírásokat, melyekben az áll, hogy senkit nem vethetnek alá kínzásnak, kegyetlen, megalázó vagy embertelen bánásmódnak vagy büntetésnek” – mondja a bahá’í-ok ENSZ főképviselője.
”A letartóztatottak kérése, melyben fogvatartásuk körülményeinek enyhítését kérték, süket fülekre talált, aminek egészségük látja súlyos kárát. Ezek az emberek teljes mértékben ártatlanok, és nincs rá semmilyen ok, hogy így szenvedjenek tovább” – mondja Dugal.
Roxana Saberi új könyve, a „Két világ közt: Életem és fogságom Iránban” beszámol a bahá’í cellatársak életéről

Roxana Saberi új könyve, a „Két világ közt: Életem és fogságom Iránban” beszámol a bahá’í cellatársak életéről


Roxana Saberi újságíró egy cellában volt 2009 elején három hétig a két iráni bahá’í nővel. Saberi szerint a rabokat nagyon kis helyen tartják fogva. „Egy takarót tekernek fel párnaként, a padló pedig betonból készült, amire csak egy vékony barna szőnyeg van leterítve. A raboknak gyakran kisebesedik és fáj a hátuk, a padlón való alvás miatt. Amikor velük voltam együtt, egy héten négyszer engedtek ki minket egy lebetonozott, fallal körbevett udvarra, ahol 20-30 percet tartózkodhattunk.”
„Fariba és Mahvash volt az Evin-beli női rabok között, akik legjobban inspiráltak engem” – mondta Saberi egy interjúban nemrég. „Megmutatták nekem, mit jelent önzetlennek lenni, hogy többet törődjek a közösséggel és a hittel, mint önmagammal.”
Az Igazságosság Egyetemes Háza – a bahá’í hit választott vezető testülete – felkérte a világ bahá’í közösségeit, hogy tartsanak ezen a héten különleges imatalálkozókat, melyet az iráni bahá’í-oknak szentelnek, akik szintén ki vannak téve az ottani elnyomásnak.
„Nagy fájdalommal tölti el a szívünket, hogy újabb év telt el, amikor a Yaran hét korábbi tagját továbbra is fogva tartják alaptalan, illetve olyan vádak alapján, melyekről a hatóságok semmiféle bizonyítékot nem tudnak felmutatni” – áll a Ház levelében.
A második évforduló az elnyomás különféle formáira hívja fel a figyelmet, melynek az iráni bahá’í közösség tagjai állandóan ki vannak téve, beleértve a kihallgatásokat, letartóztatásokat és bebörtönzéseket, a megélhetéstől való önkényes megfosztást és a tulajdon megrongálását. A bahá’í-októl megtagadják oktatáshoz való jogaikat is.
Az United4Iran nevű emberi jogi hálózat együttes szolidaritásra szólít fel a bebörtönzött bahá’í vezetőkkel szemben, és arra kéri világszerte a szimpatizánsokat, hogy készítsenek olyan másolatokat az Evin börtön celláiról, melyen úgy ábrázolják magukat, mintha ők is a cellák mögé lennének bezárva. Az interneten így közzétett képek és video klippek a nemzetközi közösség figyelmét hívják fel a hét bebörtönzött iráni önkényes fogvatartására.
Forrás: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók
Az United4Iran kampánya a bebörtönzés második évfordulóján

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »