Naw-Rúz, a bahá’í újév

A bahá’í hit követői világszerte minden évben március 21-én, a tavaszi napéjegyenlőség idején ünneplik az újév és egyben a tavasz beköszöntének kezdetét. A Naw-Rúz eredete egészen az ősi Perzsa Birodalomig nyúlik vissza, ma már azonban nemcsak Iránban, hanem a világ számos pontján, Belső- és Dél-Ázsiában, Kínában, és a balkáni országok jó részében is sokan ünneplik ekkor az újévet.

Életkép a Naw-Rúz ünnepről

Életkép a Naw-Rúz ünnepről


A ’Naw-Rúz’ kifejezés egy perzsa eredetű szóösszetételből származik, amelyben a ’naw’ újat, a ’rúz’ pedig napot jelent. A Naw-Rúz a bahá’í vallás szent ünnepeinek egyike, és egyben a 19 hónapból álló bahá’í naptár legelső napja. A bahá’í kalendárium érdekessége, hogy a hónapok mindegyike 19 napból áll, és hogy minden hónapot Isten egy tulajdonságáról neveztek el. Az első hónap a ’bahá’ elnevezést viseli, mely magyarul ’dicsőséget’ jelent, ami a Naw-Rúzzal veszi kezdetét.
Bahá’u’llah, a bahá’í hit alapítója szerint a Naw-Rúz Isten legnagyszerűbb nevét fejezi ki, mely egyúttal a megújulást is jelképezi. ’Abdu’l-Bahá, aki Bahá’u’llah fia és annak halála után írásai értelmezője volt, szintén többször említi a Naw-Rúz fontosságát, mellyel a vallás követői a tavasz kezdetére és az új évszakkal beköszöntő újjászületésre emlékeznek.
A Naw-Rúzt megelőző utolsó hónap a böjt időszaka, mely a bahá’í-ok számára a testi-lelki megtisztulást, és az újévre való lelki felkészülést jelenti. A bahá’í írások különleges jelentőséget tulajdonítanak a böjtnek, mely a napi kötelező ima mellett a vallás tartóoszlopát jelenti. A böjtöt az Ayyam-i-Há nevű 4 – illetve szökőév esetén 5 – napos ünnepi időszak készíti elő, amikor a bahá’í-ok különleges hangsúlyt fektetnek az adakozásra, jótékonykodásra és vendéglátásra. Az Ayyam-i-Há szó szerint „H napjait” jelenti, ahol a nagy ’H’ betű magát Istent jelképezi. A bahá’í családok és a közeli barátok az Ayyam-i-Há alatt gyakran összegyűlnek, és ajándékokkal lepik meg egymást. A hívők így ünneplik a természet közelgő megújulását és az év végét.
Ahogy a bahá’í hit előfutára, a Báb írásaiban olvasható, a böjt alatt a hívők megtartóztatják magukat minden önös vágyuktól és testi szenvedélytől, hogy teljes szeretetükkel Isten felé forduljanak. A 19 nap során a hívők napfelkelte és naplemente között tartózkodnak ételtől és italtól, és figyelmüket belső lelki életükre irányítják. A böjt végét az újév beköszönte jelzi, melyet a bahá’í közösségek a helyi szokásoknak és kulturális hagyományoknak megfelelően, sokszínűen ünnepelnek.
A Naw-Rúz egy olyan egyedülálló tradíció, mely az emberiség kulturális sokszínűségét gazdagítja. A szellemi kulturális örökségek megőrzésével foglalkozó ENSZ bizottság 2008. szeptemberében tartott kormányközi konferenciáján elismerte a Naw-Rúz különleges értékét, és a perzsa újév azóta az UNESCO szellemi kulturális örökségének részét képezi. Az ENSZ becslése szerint a Naw-Rúzt több mint 300 millió ember ünnepli világszerte. Az ünnep jelentőségét az ENSZ Közgyűlés is elismeri, és 2010. februárja óta március 21-ét a Naw-Rúz Nemzetközi Napjaként tartják számon.
A magyarországi bahá’í közösség idén is megünnepli a Naw-Rúzt, azaz Újévet, melyen bárki részt vehet, és amelyre a közösség tagjai színes programmal, filmvetítéssel, gyerekkórussal, és zenés előadással készülnek. A központi ünnepre március 21-én, vasárnap, a Budapest Hotelben kerül sor a 15:00 órától, ahol a programot közös zenés-táncos mulatság követi.

Kapcsolódó oldalak:
A bahá’í naptár

Legfrissebb hírek

Bahá’í Nyári Iskola 2021

Kedves Érdeklődő!Szeretettel várunk az idei nyári iskolánkba, ami Kiskőrösön, egy színvonalas, termálfürdőhöz kapcsolt szállodában (Hotel Imperial Gyógyszálló) lesz megtartva. Délelőtt tartalmas előadásokon vehetsz részt, délután

Tovább olvasom »

Bahá’í Nyári Iskola 2020 ELMARAD

A NYÁRI ISKOLA 2020-BAN ELMARAD! A Kedves Barátok!Szeretettel várunk benneteket az idei Nyári Iskolába, ami Kiskőrösön, egy színvonalas, termálfürdőhöz kapcsolt szállodában (Hotel Imperial) lesz megtartva.

Tovább olvasom »