(BWNS) Port-au-Prince, Haiti – A kis Tina Rose Wome január 28-án jött világra az Anis Zunuzi Bahá’í Iskola egyik osztályterméből átalakított, ideiglenesen létrehozott rendelőben, Port-au-Prince külvárosában.
Egy önkéntes orvos vizsgálja Tina Rose Wome-ot születését követően egy Port-au-Prince-i bahá’í iskolában. A Kanadából és az Egyesült Államokból érkezett orvoscsoport rögtönzött rendelőt állított fel az iskola területén, és mind a 18-an jelen voltak a baba megszületésénél, aki Dr. Tina Edraki és Rose Cabot, az őt világra segítő orvos és nővér után kapta keresztneveit. © Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.orgEgy egész sereg külföldről idelátogató orvos és nővér segédkezett érkezésénél, mely első itt zajló szülés volt az iskola alapítása óta eltelt 30 év alatt.
Az újszülött érkezése azért is megható volt, mivel a gyermek anyja, Magdalah Wome korábban már három alkalommal volt várandós, de egyik gyermeke sem élte túl a szülést. Tina Rose az első gyerek, akit hazavitt – egy olyan otthonba, melyet az egykori lakóház helyén éktelenkedő törmelékhalom előtt felállított egyetlen sátor jelent
„Bármit is mutatnak a televízióban, hozzá képest a valóság tízszer szörnyűbb.” – nyilatkozta Haitiről Dr. Munirih TahzibA földrengés következményeit enyhíteni próbáló nemzetközi segélyszervezetek arról számolnak be, hogy a január 12-i katasztrófában rommá dőlt főváros, Port-au-Prince életének újjászervezése minden eddiginél nagyobb kihívást jelent. Feltételezések szerint a katasztrófában mintegy 170 ezer ember halt meg, és a fedél nélkül maradtak száma az egymilliót is meghaladhatja.
Egy kiszáradt, néhány napos babát vizsgál Munirih Tahzib és Maryanne Fike, mindketten New Jersey-ből„Bármit is mutatnak a televízióban, hozzá képest a valóság tízszer szörnyűbb.” – nyilatkozta Haitiről Dr. Munirih Tahzib, New Jersey-ben élő gyerekorvos, aki az orvoscsoport megszervezésében segédkezett. „Találkoztunk olyan emberekkel, akiknek az egész családja áldozatul esett, a házuk pedig megsemmisült. Mégis összeszedik magukat és tovább élik az életet. Ez adott erőt nekünk is, hogy folytassuk a munkát.”
„Találkoztunk olyan emberekkel, akiknek az egész családja áldozatul esett, a házuk pedig megsemmisült. Mégis összeszedik magukat és tovább élik az életet. Ez adott erőt nekünk is, hogy folytassuk a munkát.”A haiti lakosság lélekerejéről minden helyszíni tudósítás csodálattal számol be. „A Haitin élők nem ülnek ölbe tett kézzel. Nagyon sokat segítenek a helyreállítási munkálatokban, s mindezt olyan szerényen teszik, hogy szinte észrevétlenek eközben” – írja a Time magazin. „A romok alól puszta kézzel ássák ki a túlélőket, nem pedig nagy, sárga munkagépekkel”
Önkéntes orvosok munka közben HaitinAz Egyesült Államokból és Kanadából érkeztek a 18 fős orvosi csoport tagjai, akik segédkeztek Tina Rose világra jövetelekor. Azért mentek Haitire, hogy orvosi ellátásban részesítsék a túlélőket egyhetes tartózkodásuk alatt. A további célok között szerepelt, hogy oktatásban részesítsék a helyi lakosságot, hogyan ismerhetik fel és kezelhetik a fertőzéseket, valamint, hogy felmérjék a fenntarthatóság biztosításához szükséges igényeket.
Az orvoscsoport ideiglenes rendelőt rendezett be az Anis Zunuzi Bahá’í Iskolában, Port-au-Prince külvárosábanA 18 tagú segítő csapat, akik közül sokan bahá’í-ok, az Anis Zunuzi iskola udvarán állította fel sátrait és rendezett be ideiglenes rendelőt a megmaradt osztálytermekből.
Az iskola igazgatói, Yves és Susanna Puzo, a földrengésben elvesztették otthonukat, de segítettek az orvoscsoport élelmiszerrel történő ellátásában és logisztikai támogatásában. Az orvosok között két gyerekorvos, két ortopédsebész, négy nőgyógyász, egy intenzív terápiás specialista, egy kórházi szakorvos egy ápolónő, egy tüdőgyógyász és egy negyedéves orvostanhallgató volt.
Az orvoscsoport az Anis Zunuzi Bahá’í Iskolában rendezte be főhadiszállását, de Port-au-Prince más helyeire, így a másik bahá’í iskolába is ellátogattak segítséget nyújtaniAz orvoscsoport menetrendszerinti járatokkal repült a Dominikai Köztársaságba, majd busszal utazott Haitire. „Könyörögtünk a légitársaságnak, hogy ne büntessenek meg a túlsúlyért” – mondta az egyik orvos. „Én egyedül 25 csomagot hoztam és csak 180 dollárt számítottak fel a túlsúlyért.”
Maryanne Fike és a többi orvosok ellátogattak Port-au-Prince más helyeire, mint például ebbe a haiti árvaházbaHazaérkezve a csapat tagjai máris megkezdték a tanácskozást arról, hogyan nyújthatnak további segítséget a haitiak erőfeszítéseihez – beleértve az ottani bahá’í-okat – az ország újjáépítésében.
„Mindannyian megtanultuk, milyen érzés közvetlen az alapok építésében résztvenni” – mondta Dr. Tahzib.
Forrás és képek copyright-ja: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Susanna Puzo (jobbról) régóta Haitin él, ő segítette a csoport szervezését és tolmácsolását

Susanna Puzo (jobbról) régóta Haitin él, ő segítette a csoport szervezését és tolmácsolását © Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.org


Susanna Puzo (jobbról), az Anis Zunuzi Bahá’í Iskola igazgatója, segít tolmácsolni, amint Dr. Edraki előkészíti a baba születését Haitin © Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.org

Susanna Puzo (jobbról), az Anis Zunuzi Bahá’í Iskola igazgatója, segít tolmácsolni, amint Dr. Edraki előkészíti a baba születését Haitin © Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.org


Haiti reménye a 2010. január 28-án született kis Tina Rose © Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.org

Haiti reménye a 2010. január 28-án született kis Tina Rose © Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat news.bahai.org

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »