(BWNS) A Bahá’í Nemzetközi Közösség nyilatkozatot bocsátott ki, melyben elítéli 16, Iránban letartóztatott személy 2010. január 30-i tárgyalását, mivel „megsérti a törvényes eljárás minden nemzetközileg elfogadott normáját”.
A tegnap kibocsátott dokumentum rávilágít a vádlottak törvényes védelemének hiányára, és a hiteltelen „vallomásokra” is, amiket bizonyítékként használnak fel a bírósági tárgyalások alatt. A 16 letartóztatott között egy bahá’í hívő is van.
„A kikényszerített vallomások és a vádlottakat megillető törvényes képviselet megtagadása az iráni hatóságok egyre növekvő mértékű, emberi jogokkal való visszaéléséit mutatják” – mondta Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ főképviselője.
A Magyarországi Bahá’í Közösség is csatlakozik az iráni kormányt elmarasztalók sorához, és bízik benne, hogy az emberi jogok megsértésére való figyelemfelhívás eléri célját.
A teljes nyilatkozat az alábbiakban olvasható:

A 16 letartóztatott személy 2010. január 30-án kezdődő bírósági tárgyalásán, ahol a december 27-i Ashura napi tüntetésekben való részvétellel vádolták a fogva tartottakat, egyértelműen megszegték a törvényes eljárás minden nemzetközileg elfogadott szabályát.
A Bahá’í Nemzetközi Közösség 15 fogva tartott kapcsán nem rendelkezik pontos információkkal, de azt megerősíti, hogy az egyik vádlott bahá’í, aki a kormányzati jelentésekben csak P.F. néven szerepel.
A 2009 júniusi elnökválasztások utáni kirakatperek teljesen hiteltelenné teszik a „vallomásokat” Iránban és azon kívül is. A vádlottakat – köztük P.F.-et – saját magukat kompromittáló nyilatkozatok felolvasására kényszerítik. Köztudott dolog, hogy az ilyen jellegű vallomások durva kényszer nyomására születnek, melyek során különböző kínvallatási módszereket vetnek be, mint az éheztetés, az alvásmegvonás, a kivégzés imitálása, a hozzátartozók megfenyegetése és még rosszabbak. Irán kormánya ahelyett, hogy elismerné felelősségét a kialakult zűrzavarért, kirakatpereket rendez, melyen ártatlan állampolgárokat és másokat hibáztat.
Miközben azt állítják, hogy a tárgyalások nyilvánosak, még a vádlottak családtagjait sem értesítetik a tárgyalások időpontjáról.
A P.F. monogrammal azonosított vádlott és a vele együtt 2010. január 3-án, Teheránban letartóztatott 9 másik bahá’í nem vehette fel a kapcsolatot a családjával vagy ügyvéddel, és megtagadták, hogy saját maga válassza meg törvényes képviseletét. A kormány által kijelölt védőügyvéd csak annyit tett, hogy elfogadta P.F. „vallomását”, és a bíróságnál rutinszerűen enyhítésért folyamodott.
Az iráni kormány tisztában van azzal, hogy a bahá’í hit egyik alapelve, hogy követői tartózkodnak a pártpolitikától helyi, országos és nemzetközi szinten egyaránt. A bahá’í-ok mindezek miatt értetlenül fogadták 1 héttel az Ashura napi tüntetéseket követően, január 3-án a 10 bahá’í vallású letartóztatását, és az ellenük felhozott vádat, amely szerint ők állnak a kormányellenes tüntetések mögött. Így világos, hogy a koholt vádak nem az Ashura napi tüntetésekről szólnak. A hatóságok azért tervelték ki ezeket a vádakat, hogy indokot szolgáltassanak a vallási közösség tevékenységeinek további szűkítésére. Ez csak a legújabb eleme a folyamatos és módszeres üldözési kampánynak, amelynek a célja, hogy megsemmisítsék a bahá’í közösséget, mint az ország életképes elemét.
Felszólítunk kormányokat és jóérzésű embereket világszerte, hogy csatlakozzanak és emeljenek szót az emberi jogok durva megsértése ellen Iránban, melynek a 2010. január 30-i tárgyalás csak a legutóbbi példája.

Forrás: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »