(BWNS) Számos jogsértéssel kezdődött meg a legnagyobb nem-muszlim vallási kisebbség, a bahá’í hit vezetőinek pere ma, 2010. január 12-én, Teheránban. Halálbüntetés is lehet a kimenetele a tárgyalásnak, melyre védőügyvédeket sem engedték be először. Az ügyvédek a majdnem két év alatt szinte semmilyen kapcsolatot sem vehettek fel a gyanúsítottakkal.
Az iráni bahá’í vezetőség, akiknek a tárgyalása január 12-re van kitűzve: elől Behrouz Tavakkoli és Saeid Rezaie, állva Fariba Kamalabadi, Vahid Tizfahm, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, és Mahvash Sabet. Letartóztatásuk előtt, 2008 tavaszán készült a fotó.„Úgy értesültünk, hogy semmilyen megfigyelőt nem engedtek be a tárgyalásra.” – mondta Diane Ala’i, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ képviselője Genfben. „Felháborítónak tartjuk, mivel a hét személyt tisztán vallási meggyőződésük miatt börtönözték be, ellentétben bármiféle emberi jogi normával.”
Az eljárás természetét megkérdőjelezi, hogy a megfigyelők helyett miért kellett egy filmstábnak is jelen lennie a tárgyaláson. A nyilvános tárgyalást számos kormány, így Magyarország is kérte, legutóbb tegnap az Egyesült Államok Külügyminisztériuma. az állásfoglalás szövege
Az iráni fararu.com honlap már tegnap megírta, hogy befejeződött a tárgyalás, megismételvén az eddig hallott alaptalan vádakat. Ez a per előre eldöntött forgatókönyvére utal, amelyekből számos zajlott Iránban az elmúlt hónapokban.
A 2008 közepe óta az Evin börtönben fogvatartott hét bahá’í: Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli és Vahid Tizfahm. Az első évben vádemelés és ügyvédeikkel való kapcsolattartás nélkül tartották őket fogva.
A nemzetközi sajtó élénk figyelemmel kíséri a hét bahá’í vallási vezető perét: Itt olvasható a CNN és a Guardian mai száma.
A legfrissebb magyar interjú az ügy hátteréről is beszámol (hírTV):

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »