(BWNS) A 7 iráni bahá’í vezető január 12-i tárgyalása előtt újabb koholt vádakkal gyanúsítják a legnagyobb nem-muszlim vallási kisebbséget. A január 3-án letartóztatott 13 bahá’í-t fegyverek tartásával és az Ashura napi tüntetések szervezésével is vádolják.
A Bahá’í Nemzetközi Közösség kategorikusan visszautasítja az iráni kormány legújabb vádját, mely szerint a hatóságok fegyvert és lőszert találtak a január 3-án, Teheránban letartóztatott 13 bahá’í otthonaiban.
„Ez égbekiáltó hazugság, mivel hitük alapelvével összhangban a bahá’í-ok teljes erőszakmentességet hirdetnek” – mondta Diane Ala’i, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ főképviselője Genfben.
Az iráni bahá’í vezetőség, akiknek a tárgyalása január 12-re van kitűzve: elől Behrouz Tavakkoli és Saeid Rezaie, állva Fariba Kamalabadi, Vahid Tizfahm, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, és Mahvash Sabet. Letartóztatásuk előtt, 2008 tavaszán készült a fotó.„Kétségtelen, hogy ezek a vádak az iráni kormány alaptalan koholmányai, hogy előítéletet és gyűlöletet szítsanak az iráni bahá’í közösség ellen. A bahá’í-ok több mint egy évszázada szenvednek az üldöztetésektől Iránban, azonban soha nem fordultak fegyveres erőszakhoz és ezzel mindenki tisztában van. Az iráni kormány nem először terjeszt nyilvánvaló hazugságokat a bahá’í-okról annak érdekében, hogy igazolja aljas szándékait a vallási közösség ellen.”
„A bahá’í-ok aggodalma világszerte fokozódik, hiszen ezek a legújabb vádak közvetlenül a hét bahá’í vezető tárgyalása előtt kerültek napvilágra, akik már lassan két éve vannak bebörtönözve hasonló alaptalan vádakkal.” – nyilatkozta Ala’i aaszony.
„Mindezen vádak olyan mértékben túlzóak, hogy már nevetségesek, ha nem ártatlan emberek élete lenne veszélyben. Az iráni kormány másokat hibáztat, ahelyett, hogy vállalná a felelősséget az országban történő zavargásokért, ezért inkább külföldi kormányokat, nemzetközi szervezeteket, sajtóorgánumokat, diákokat, nőket vagy terroristákat okol az országban zajló felfordulásokért. Most a bahá’í-ok is felkerültek ezen «szövetkezett gonosztevők» hosszú listájára.”
Pénteken számos hírügynökség arról számolt be, hogy Teherán főügyésze, Abbas Jafari Dolatabadi úgy nyilatkozott, a vasárnap letartóztatott bahá’í-ok azért kerültek börtönbe, „mert részt vettek az Ashura napi tüntetések megszervezésében és a megmozdulásokról képeket továbbítottak külföldre”.
„Nem azért tartóztatták le őket, mert bahá’í-ok, hanem, mert fegyvereket és lőszert találtak néhányuk otthonában” – mondta Dolatabadi főügyész az AFP hírügynökségnek.
A Bahá’í Nemzetközi Közösség visszautasítja Dolatabadi vádjait, miszerint bahá’í-ok részt vettek volna az Ashura napi tüntetések tervezésében, vagy bármilyen más iráni erőszakos vagy felforgató eseményben.
Humanitárius tevékenység miatt 4 év börtönbüntetését tölti 2007 novemberétől Haleh Rouhi, Sasan Taqva és Raha SabetAz elmúlt 30 év során az iráni bahá’í-oknak a legkegyetlenebb üldöztetést kellett elszenvedniük, melyek önkényes kivégzésekhez és a bahá’í gyerekek iskolából való kizárásához vezettek. Mindezek ellenére a bahá’í-ok kizárólag békés és törvényes úton próbálták védeni érdekeiket.
A hét bahá’í vezető többszörösen elhalasztott perének tárgyalására 2010. január 12-én kerül sor, amikor is kémkedés, „vallási szentségek megsértése” és a kormány elleni „propaganda” vádjával kell szembenézniük. A 2008 közepe óta az Evin börtönben fogvatartott hét bahá’í: Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli és Vahid Tizfahm.
2010. január 3-án 13 bahá’í-t tartóztattak le Teheránban, mikor a hatóságok kora reggeli razziát tartottak otthonaikban. Közülük hármat szabadon engedtek azóta, de tízen továbbra is az Evin börtönben várják sorsukat: Leva Khanjani, Jamaloddin Khanjani unokája, illetve annak férje, Babak Mobasher; Jinous Sobhani, aki korábban Shirin Ebadi titkára volt, illetve annak férje, Artin Ghazanfari; Mehran és Farid Rowhani testvérpár; Payam Fanaian, Nikav Hoveydaie, Ebrahim Shadmehr és fia, Zavosh Shadmehr.
Jelenleg 45 bahá’í van Iránban bebörtönözve hite miatt. A nemzetközi nyomás eddig megakadályozta a legnagyobb nem-muszlim kisebbség, a 300.000 fős iráni bahá’í közösség teljes kiirtását.

Nemzetközi visszhang az iráni bahá’í vezetők január 12-i tárgyalása előtt:

CNN 2010-01-09: Zavargások közepette Irán bíróság elé állítja a 7 bahá’í vezetőt
Time magazine 2009 Top 10 vallási híre közül kilencedik az iráni bahá’í vezetők folyamatos fogvatartása
Bővebb sajtóvisszhang (angolul)
Iráni sajtó figyelő (angolul)
Forrás és a képek copyright-ja: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók
Mona, a 18 éves bahá’í mártír

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »