(BWNS) A november 20-án elfogadott, erős szövegezésű határozat az iráni emberi jogi helyzetről kemény jelzést ad az iráni kormánynak arról, hogy a világ mennyire aggódik, ahogy Irán saját állampolgáraival bánik – mondta a Bahá’í Nemzetközi Közösség.
A ENSZ Közgyűlés Harmadik Bizottsága által 74-48 arányban elfogadott határozatában az országok mély aggodalmukat fejezik ki az iráni emberi jogok folyamatos megsértése kapcsán. A felsorolt visszaélések között szerepelnek a júniusi elnökválasztást követő elnyomó intézkedések és a kisebbségekkel szembeni növekvő diszkrimináció, beleértve a bahá’í-okat is.
„Az idei, Irán elleni határozat, mely az elmúlt 25 év egyik legkeményebben megfogalmazott határozata, világossá teszi az iráni kormány előtt, hogy a nemzetközi közösség nem fog szemet hunyni az emberi jogok megsértésére” – mondta Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ főképviselője.
„A Közgyűlés számos visszaélést nevez meg, köztük a kínzás alkalmazását, a törvényes jogokkal való visszaélést, a nők erőszakos elnyomását, a kisebbségekkel szembeni folyamatos diszkriminációt, beleértve a bahá’í-okat, akik Irán legnagyobb vallási kisebbségét alkotják, és akiket pusztán vallásuk miatt üldöznek” – jelentette ki Dugal asszony.
A határozat kifejezi aggodalmát az arabokat, azerieket, kurdokat, keresztényeket, zsidókat, szufikat és szunnita muszlimokat érő atrocitások miatt is.
„A határozat élesen elítéli a szólásszabadság megsértését, és a júniusi elnökválasztást követő erőszakos fellépést, hogy az elégedetlenkedőket elhallgattassák” – mondta Bani Dugal. „Csak reménykedhetünk, hogy a határozat kemény fellépése arra készteti majd Iránt is, hogy megváltoztassa eddigi gyakorlatát és betartsa a nemzetközi közösség előírásait.”
A Kanada által előterjesztett és 42 másik ország, köztük Magyarország társszerzőségével létrejött határozat egyúttal felszólítja Iránt, hogy az eddigieknél hatékonyabban működjön együtt az ENSZ emberi jogi megfigyelőivel, engedje őket belépni Irán területére, és megkéri az ENSZ főtitkárt, hogy egy év múlva készítsen jelentést Irán emberi jogi helyzetéről.
Az elnökválasztást követő zavargásokat megemlítve a határozat nyolc külön bekezdést szentel azon elnyomó intézkedéseknek, melyekkel a kormány a más véleményen levőket próbálta elnémítani. A határozatban külön megemlítésre került az újságírók, emberi jogi aktivisták, diákok üldözése és mindazoké, akik a békés gyülekezésre és egyesülésre való jogukat gyakorolták.
A határozat megjegyzi, hogy az erőszak alkalmazása azon iráni állampolgárokkal szemben, akik jogaikat békésen gyakorolták, többször testi sérülésekhez, illetve halálhoz vezetett. A határozatban elítélték a tömeges bírósági tárgyalásokat és azt is, hogy megtagadták a vádlottaktól, hogy törvényes képviselethez jussanak.
A dokumentum sokat foglalkozik a bahá’í-ok üldözésével és az őket érő támadásokkal, melyek az államilag támogatott médiákból érik őket, illetve a kormány felől, mely ellenőrzi tevékenységeiket, önkényesen letartóztatja a hívőket, és megakadályozza a bahá’í fiatalok egyetemre való felvételét, valamint a bahá’í-ok munkavállalását, mellyel gazdasági értelemben is teljesen ellehetetleníti helyzetüket.
A hivatalos határozat végül kitért a hét fogva tartott bahá’í vezető ügyére is, akiket 2008 tavaszán börtönöztek be, és akiknek törvényes képviselet nélkül most súlyos vádakkal kell szembenézniük.

Az Európai Parlament egy hónappal előtti állásfoglalása is kiáll az iráni emberi jogokért

Az Európai Parlament 2009. október 22-i állásfoglalása Iránról két helyen ír a bahá’í-ok emberi jogainak megsértéséről:

  • „F.    Bahá’i hit hét vezetője továbbra is börtönben van, pusztán vallási meggyőződésük alapján tartván őket fogva,”
  • „7.   megismétli az iráni hatóságokhoz intézett kérését, hogy feleljenek meg a vallási kisebbségek tiszteletben tartására vonatkozó, a kormányt terhelő követelménynek, és azonnal bocsássák szabadon a következő Bahá’i vezetőket: Fariba Kamalabadi, Dzsamaloddin
    Handzsáni, Afif Naeimi, Szaíd Raszái, Mahvas Szabet, Behrúz Tavakkoli és Vahíd Tizfahm;”

Az Európai Parlament állásfoglalásának szövege

Video: Parlamenti felszólalások Magyarországon az iráni emberi jogokért


Magyarország támogatta mind az EU állásfoglalást, mind az ENSZ Közgyűlés Harmadik Bizottságának határozatát.

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »