(BWNS) Irán legnagyobb nem-muszlim kisebbsége, a bahá’í közösség szembeni igazságtalanság újabb példája, hogy az iráni bíróság augusztus 18-át jelölte ki a hét bahá’í vezető tárgyalására, annak ellenére, hogy a képviseletükre kirendelt vezető ügyvédek vagy börtönben ülnek, vagy az országon kívül tartózkodnak.

A több mint egy éve bebörtönzött iráni bahá'í vezetők, bebörtönzésük előtt, családtagjaikkal.

A több mint egy éve bebörtönzött iráni bahá'í vezetők, bebörtönzésük előtt, családtagjaikkal.


A hatóságok értesítőt küldtek a hét bahá’í vezető 2009. augusztus 18-ra kitűzött tárgyalásának időpontjáról Abdolfattah Soltaninak, aki a letartóztatott bahá’í-ok hivatalos képviseletének egyik kulcsfigurája, és akit jelenleg az Evin börtönben tartanak fogva.
A július 15-én keltezett értesítőn az áll, hogy a hét bahá’í bírósági tárgyalására augusztus 18-án, reggel 9 órakor a Teheráni Forradalmi Bíróság 28-as kirendeltségén kerül majd sor. Ez az a testület, ahol az iráni-amerikai újságírónő, Roxana Saberi perét is tárgyalták.
Soltani úr ismert emberjogi védőügyvéd és a teheráni Emberi Jogok Védelmezői Központjának igazgatója, melyet a Nobel-díjas Shirin Ebadi alapított. A Központ tavaly vette át a hét bebörtönzött bahá’í védelmének képviseletét.
„A bíróság határozata és eljárásmódja, mely a tárgyalás időpontját ilyen körülmények között jelölte ki, felháborító, célja pedig, hogy a hét bahá’í vezetőt megfosszák azon joguktól, hogy ügyvédhez fordulhassanak” – nyilatkozta Diane Ala’i a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ genfi főképviselője.
„Az iráni hatóságok tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy mely ügyvédek látják el a bahá’í-ok védelmét, sőt, többször megpróbáltak nyomást gyakorolni rájuk, hogy változtassanak védőügyvédet”.
„Teljesen abszurd dolog idézést küldeni a tárgyalás dátumáról egy olyan ügyvédnek, aki maga is igazságtalanul ül börtönben”- mondta Ala’i asszony.
„Az iráni bíróság alapvető, nemzetközi jogi normákat semmibe vevő gyakorlata, illetve annak kigúnyolása már széles nyilvánosságot nyert Roxana Saberi tárgyalásakor is”.
A hét bahá’í vezető Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli és Vahid Tizfahm. Egy kivételével mindannyiukat 2008. május 14-én tartóztatták le teheráni otthonukban. Sabet asszonyt május 5-én börtönözték be meshedi tartózkodása alatt.
A hivatalos iráni sajtóban az állt, hogy a hét letartóztatott elleni vádak között az Izraelnek való kémkedés, vallási szentségek megsértése és az Iszlám Köztársaság elleni propaganda fog szerepelni. A bahá’í-ok a vádak mindegyikét kategorikusan elutasítják.
A több mint egy éve fogvatartott bahá’í-ok nem vehették fel a kapcsolatot hivatalos jogi képviselőikkel. Családtagjaikkal legelőször a letartóztatásuk után öt hónappal találkozhattak, miután elhagyhatták magánzárkáikat.
A jelenleg folyó procedúra azért is aggasztó, mivel kísértetiesen hasonlít a 25 évvel ezelőtti esetekre, amikor többször bahá’í országos szintű vezetőket végeztek ki.
A bahá’í világvallás 5-6 millió követője világszerte aggódva figyeli az Iránban zajló eseményeket. 2009. július 15-én a brit bahá’í-ok találkoztak Gordon Brown angol miniszterelnökkel, aki kormánya aggodalmát fejezte ki a bahá’í-ok emberi jogi helyzetéről.
A magyar bahá’í-ok saját készítésű, a magyar médiáknak is eljuttatott riportfilmmel hívják fel a figyelmet a bahá’í-ok Iránban zajló üldöztetésére (lásd lentebb).
Forrás és képek copyright-ja: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Magyar bahá’íok az iráni bahá’íokért from Bahá'í Magyarország on Vimeo.

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »