(BWNS) – A több mint egy éve Iránban letartóztatott és az Evin börtönben fogvatartott hét bahá’í vezető bírósági tárgyalásának időpontját 2009 július 11-ére tűzték ki, ahogy arról a börtönben ülők családtagjait az iráni hatóságok értesítették. Az információ egyelőre csak szóban hangzott el a családtagok felé, s minthogy a bírósági tárgyalásokra vonatkozó hasonló információk gyakran megbízhatatlannak bizonyulnak, lehetséges, hogy az iráni hatóságok más időpontot tűznek ki végül.
A hét vezető letartóztatására 2008. tavaszán került sor és azóta is, több mint egy éve, formálisan vád nélkül tartják őket fogva, miközben megtagadják tőlük azt is, hogy védőügyvédjeikkel felvehessék a kapcsolatot. A hivatalos iráni beszámolók szerint a vádak között az „Izraelnek való kémkedés, vallási szentségek megsértése és az iszlám köztársaság elleni propaganda” fog szerepelni.
A tárgyalást valószínűsíthetően a forradalmi bíróság 28-ik kirendeltségében tartják majd. Ugyanitt zajlott az amerikai-iráni újságírónő, Roxana Saberi elleni eljárás is, akit kémkedés vádjával nyolcévi szabadságvesztésre ítéltek. Az újságírónőt nemzetközi nyomásra végül szabadon engedték, mivel nagy felháborodást keltett az ügy nyilvánvaló átpolitizálása és eljárás szembeszökően igazságtalan lefolytatása.
„A hét bahá’í ellen felhozott vád teljesen hamis” – nyilatkozta Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ főképviselője. „Mindegyikük, további harminc fogvatartott bahá’í-jal együtt, ártatlan és kizárólag vallási hitük miatt tartják őket fogva”.
Forrás: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »