Budapest nemzetközi iskolái angol versmondó versenyre gyűltek össze 2009. március 31-én a Corinthia Grand Hotel Royal épületében. A versenyt abból a célból rendezték, hogy adományokat gyűjtsenek a magyarországi KAPOCS Ifjúsági Önsegítő Szolgálat Alapítvány részére.
Ötven, 10-14 éves korú diák vett részt a megmérettetésben, három korcsoportban. A nyertesek többek közt könyveket és hangfelvételeket vehettek át a díszvendégtől, Greg Dorey, Brit Nagykövettől. Az évente zajló versmondó versenyt a Britannica Nemzetközi Iskola szervezte az elmúlt három év során. A bíró, mint minden évben, most is Andrew Singer, bahá’í költő volt.

Nicholas Namoradze első helyet nyert a 14 éven felüliek kategóriájában. Andrew Singer az egytagú zsűri, tőle balra a versmondó verseny szervezője, Melanie Sefton (Britannica International School)

Nicholas Namoradze első helyet nyert a 14 éven felüliek kategóriájában. Andrew Singer az egytagú zsűri, tőle balra a versmondó verseny szervezője, Melanie Sefton (Britannica International School)


„Csodálatos látni a tehetségek sorát, akik megjelennek ezen az eseményen” – mondta Andrew. „A diákoknak ki kell fejleszteniük egy olyan előadásmódot, mely a szó szerinti és mélyebb megértésről egyaránt tanúságot tesz, mindemellett az előadás során ki kell tudni fejezniük olyan érzelmi árnyalatokat, melyekben a vers szépsége rejlik. A legjobb versmondók előadásmódjukba valami olyan leírhatatlan pluszt is visznek, mely megörvendezteti a hallgatók szívét, és melyről úgy érzi a hallgató, hogy a versek szinte énekelnek.”
Miként ’Abdu’l-Bahá mondta: „A költészet a szavak szimmetrikus elrendezése. Harmóniájukon és ritmusukon keresztül gyönyörködtetnek. A költészet sokkal hatásosabb és teljesebb, mint a próza. Finomabb kompozíciója miatt, sokkal mélyebben kavar fel… Egy igaz hang belesimul a természetbe. Ekkor a költészet kifejti hatását az idegekre, megérinti a szívet és a lelket…A lét világában a fizikai jelenségek kapcsolatban állnak a spirituális valóságokkal. Az egyik ilyen jelenség a hang, mely összefonódik a lélekkel, ezáltal a lélek felemelkedik.”
Felkészülésképpen a diákok angol és amerikai verseket memorizáltak olyan íróktól, mint Shakespeare, Robert Browning, W. H. Auden, vagy Teréz Anya. A könnyed, szórakoztató témák mellett a diákok olyan verseket is választottak, melyek komoly témákkal foglalkoznak, mint a holokauszt, az öngyilkosság, a férfiak és a nők közötti egyenlőség.
„Feledkezzetek el az irodalomról” – mondta Andrew Singer a záró ceremónia során, – „amit az elmúlt két órában tapasztaltunk ebben a szobában, nem más, mint hogy ezek a fiatalok kiemelt fontosságú témákra hívták fel figyelmünket. Milyen gyakran van alkalmunk arra, hogy akár saját gyermekünkkel ilyen témákról beszélgessünk?”
Andrew Singer a Bostoni Egyetem mesterképzésén szerzett írói diplomát, ahol a Nobel-díjas Derek Walcott is tanította. Bahá’í-ként olyan verseket ír, melyek a “világ csodálatos sokszínűségét ünneplik, Isten háláját és dicsőségét zengik”.

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »