Az ausztrál bahá’í vezető testület 75. évfordulójának alkalmából rendezett fogadást a sydney-i bahá’í imaházhoz tartozó területen tartották, melyet áhítatprogram követett a templomon belül.(BWNS) Syney, Ausztrália – Kevin Rudd miniszterelnök köszöntő üzenetét olvasták fel az ausztrál bahá’í-oknak az Országos Szellemi Tanácsuk megalakulásának 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Sydney-ben. A résztvevők megemlékeztek az iráni bahá’í-okról, akik ugyanezen évfordulót ünnepelnék, ha nem szenvednének el több évtizede üldöztetést országukban.
Irán és Ausztrália egyaránt 1934-ben választotta meg első bahá’í vezető tanácsát.
Több mint 2500 fő jelent meg 2009. április 25-én egy különleges évfordulós ünnepségen a Sidney-i Kongresszusi Központban, amelyet másnap a bahá’í imaházban fogadás követett.
Az ausztrál Országos Szellemi Tanács egyik szóvivője a fogadáson elmondta, hogy az iráni Tanácsot 1983-ban feloszlatták. Erre azt követően került sor, hogy az iráni főügyész a bahá’í igazgatási rend felszámolására szólított fel. Az iráni bahá’í-ok üldöztetése az 1979-es iszlám forradalmat követő években fokozódott.
Imát mondanak az áhítati rész keretében a sydney-i bahá’í imaházban április 26-án.Ezen idő alatt az Országos Szellemi Tanács mind a kilenc tagját elrabolták és nyom nélkül eltűntek, feltételezhetően megölték őket. Az ugyanezen Tanács tagjává választott további személyeket ezután több tucatnyi más bahá’í-jal együtt kivégezték. Jelenleg mintegy 40 bahá’í-t tartanak bebörtönözve Iránban vallási meggyőződésük miatt, köztük azt az öt férfit és két nőt, akik a 300 ezer tagot számláló bahá’í közösség informális vezetőségeként szolgáltak.
Az évenként megrendezett ausztrál bahá’í konvenció küldöttei üzenetben utaltak Iránra: „Elszomorít minket az iráni bahá’í igazgatásból kimaradt 30 év, és tisztelgünk azok előtt, akik ezen intézménynek adott szolgálatuk eredményeképp életüket adták, továbbá az iráni barátok önzetlen önfeláldozása előtt is, melyet hosszú elnyomatásuk alatt tanúsítottak.”

Az ausztrál miniszterelnök üdvözlő üzenetet küldött

Laurie Ferguson, parlamenti képviselő (jobbra), aki az április 26-i fogadáson felolvasta a miniszterelnök üzenetét. Dr. Janet Khan és Dr. Peter Khan (balra), a nemzetközi bahá’í vezető testület, az Igazságosság Egyetemes Házának tagja látható, aki a fogadáson, valamint az előző esti Sydney-i Kongresszusi Központban megrendezett nagyszabású összejövetelen is beszédet mondott. Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök üzenetet küldött az évfordulós eseményre, melyet Laurie Ferguson parlamenti képviselő olvasott fel.
Saját köszöntőjében Ferguson úr a következőképp fejezte ki tiszteletét az ausztrál bahá’í közösség felé: „Az önök szervezete élen jár a tolerancia, tanácskozás és ésszerűség terén.”
Hozzáfűzte, hogy különös aggodalommal tölti el az iráni bahá’í-ok üldöztetése.
A fogadáson szintén beszédet mondott Dr. Peter Khan, a bahá’í hit nemzetközi vezető testülete, az Igazságosság Egyetemes Házának tagja.
Dr. Khan elmondta, hogy az ausztrál Országos Szellemi Tanács 1934-es megalakulása óta a bahá’í hit legfontosabb küldetése teljesítésének szentelte magát, vagyis hogy a különböző emberek közötti harmónia, egység és megértés forrásává legyen.
Az ausztrál Országos Szellemi Tanács a világban működő 180 ilyen irányító testület egyike. Gyakorlatilag minden országban évente, az április 21-étől május 2-ig tartó Ridván ünnep alkalmával tartják a választásokat.
Az évfordulós ünnepség egybeesett az idei ausztráliai országos bahá’í vezetőség választásával, az országos bahá’í konvencióval. A képen a konvenció résztvevői láthatóak szünet közben. Az sydney-i bahá’í központban rendezett országos konvención mintegy 90 küldött vett részt Ausztrália minden részéből, és adta le szavazatát az Országos Tanács tagjainak megválasztásán. Minden bahá’í választás titkos szavazással történik, jelölések és kampányok nélkül.
Ausztráliának és Új-Zélandnak eredetileg közös Országos Szellemi Tanácsa volt, de a bahá’í-ok számának növekedése mindkét országban azt eredményezte, hogy 1957-ben két külön vezető testület alakult. Új-Zéland az idei Ridván alkalmával szintén megünnepelte a 75. évfordulót.
A magyarországi bahá’í vezető testület, az Országos Szellemi Tanács választása 2009. április 25-26. között volt Budapesten.

Kapcsolódó oldalak:
Bahá’í választások kampány nélkül
A bahá’í igazgatási rend

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »