(BWNS) New York – A jelenleg Iránban bebörtönzött hét bahá’í vezető letartóztatásának e hét csütörtökén lesz az első évfordulója, amikor is újabb, halálbüntetéssel sújtható váddal kell szembenézniük, a hivatalos vádemelés, valamint ügyvédjükkel, a Nobel-békedíjas Shirin Ebadival való kapcsolattartás lehetősége nélkül börtönben töltött egy évet követően.
Azoknak a bahá’í-oknak, akiket óvadék ellenében szabadon bocsátanak, rekord nagyságú összeget kell fizetniük. A március folyamán szabadon engedett hat bahá’í hívő például (köztük a Nobel-díjas Shirin Ebadi titkárnője), akiket ez év során vettek őrizetbe Teheránban, fejenként több, mint 70 ezer dollárt (14 millió forint) fizetett.
Jelenleg legalább 43 bahá’í-t tartanak fogva pusztán vallásuk miatt. A fogva tartottak száma napról-napra változik, április folyamán Sirázban, Szemnánban, Tokeabonban, Babolban és Hamadaban tartóztattak le bahá’í-okat.
Az informális iráni bahá’í vezetőség, melynek egy tagját március elején, hat tagját május 14-én tartóztatták le, hitük miatt.A csütörtökön egy éve letartóztatott bahá’í vezetőségnek igazságos ítélkezést követelt az Európai Unió 2009. február 17-én közleménye, számos kormány és civil szervezet, mely széleskörű sajtóvisszhangot váltott ki.
„Nyilvánvaló ártatlanságuk ellenére, és dacára annak, hogy sokan követelik azonnali szabadon bocsátásukat, ezen hét személy jogi helyzete immár egy éve nem rendezett. Ez ellentmond minden nemzetközi emberi jogi szabályozásnak” – nyilatkozta Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ főképviselője.
„Mindezeken felül, a fogva tartottak családjai egy újabb lehetséges vádpontról kaptak értesítést: ’korrupció terjesztése a Földön’. Ennek perzsa megfelelője a ’Mofsede fel-Arz’ kifejezés, amely az Iráni Iszlám Köztársaság büntetőjoga értelmében halálbüntetéssel sújtható” – tette hozzá Dugal asszony.
„A letartóztatásuk körüli eseménysorozat az igazságszolgáltatás szégyentelen kifigurázására világít rá. Jóllehet alapos kihallgatásoknak vetették őket alá, mégis kerek hét hónapba telt el, míg egyáltalán bármiféle vádat is felhoztak őrizetbe vételükre. 2009. február 10-én az Iráni Diák Hírügynökség úgy idézte Hasszan Haddasz teheráni helyettes ügyész szavait, mi szerint a szóban forgó személyek elleni nyomozás befejeződött, és „az ügyet a következő héten a forradalmi bíróság elé terjesztik”, valamint hogy ezeket a bahá’í-okat ’Izrael számára történő kémkedéssel, vallási szentségek megsértésével és az Iszlám Köztársaság elleni propagandával” vádolják. A különböző kormányok és a civil társadalom által kifejtett nemzetközi tiltakozás azonnali és széleskörű volt, melynek hatására az iráni hatóságok felülbírálták szemléletüket.
„A jelentések szerint ezúttal egy újabb alaptalan vádat hoztak fel, mintegy három hónappal a nyomozás állítólagos lezárását követően. A korrupció terjesztésének vádját hozták fel korábban azok ellen a bahá’í-ok ellen is, akiket az iszlám forradalmat követő években kivégeztek. Az a tény, hogy ebben az ügyben ismét ehhez a vádhoz folyamodhattak, további bizonyíték arra, hogy a hatóságoknak semmilyen más jogalapjuk nincs a hét bahá’í vezető ellen, mint közönséges vallási üldöztetés címén. A bahá’í vezetőség elleni jelen akció a több, mint 300 ezer tagot számláló iráni bahá’í közösség elleni – a kormány által elkövetett – egyre erősödő üldöztetést tükrözi.
„Letartóztatásuk közelgő évfordulója fontos mérföldkőként szolgálhat, és azt kérjük, hogy a nemzetközi közösség ismételten, a leghatározottabban követelje azonnali szabadon bocsátásukat, vagy legalább a nemzetközi igazságszolgáltatási mércéknek megfelelő igazságos és nyílt tárgyalást” – folytatta Dugal asszony.
Dugal asszony azt is megjegyezte, hogy Mahmoud Ahmadinejad iráni elnök gyakran hangsúlyozza az „igazságosság és az emberi méltóság” valamint egy „igazságos világrend létrehozásának” fontosságát, például amikor a múlt hónapban felszólalt az ENSZ Durban Értékelő Konferenciáján, Genfben.
„Hogy lehetne a nemzetközi szférában komolyan venni az iráni vezetés igazságosságra való felszólítását, ha azt a saját állampolgárainak sem biztosítják? Minden beszámoló szerint Iránban rendszeresen figyelmen kívül hagyják az egyetemesen elfogadott emberi jogokat, nem csak a bahá’í-okkal, de a nőkkel, újságírókkal és más olyan személyekkel szemben is, akik csupán méltóságra és igazságosságra törekszenek” – jelentette ki Bani Dugal.
A hét fogvatartott: Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli és Vahid Tizfahm. Egy kivételével mindegyiküket 2008. május 14-én, teheráni otthonaikban tartóztatták le. Sabet asszonyt 2008. március 5-én, meshedi tartózkodása során vették őrizetbe.

Kapcsolódó hírek:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók
Nemzetközi kormány- és sajtó visszhang a 2009. februári iráni vádakra

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »