(BWNS) London, 2009. április 24. – Gordon Brown brit miniszterelnök Ridván, a legfontosabb bahá’í ünnep alkalmából üzenetet intézett az Egyesült Királyságban élő bahá’í-okhoz, melyben kifejezte „tiszteletét és csodálatát” a brit bahá’í közösség iránt, amely, mint mondta, „méreténél jóval nagyobb arányban járul hozzá a britek életéhez.”

Bill Rammell külügyminiszter felolvassa Gordon Brown miniszterelnök üzenetét a Bahá’í-ok Összpárti Parlamenti Barátai által szervezett április 22-i Ridván fogadáson

Bill Rammell külügyminiszter felolvassa Gordon Brown miniszterelnök üzenetét a Bahá’í-ok Összpárti Parlamenti Barátai által szervezett április 22-i Ridván fogadáson


A levélben, amelyet a Bahá’í-ok Összpárti Parlamenti Barátai által szervezett éves fogadás résztvevőihez intézett, Brown miniszterelnök úr üdvözölte a bahá’í-ok „közéleti tevékenységekben való részvételét”, és „tragikusként” jellemezte azt az előítéletet és diszkriminációt, amellyel a világ egyes részein élő bahá’í-oknak kell szembenéznie.
Véleményét osztották a Konzervatív és Liberális Demokrata párt vezetői, valamint a Canterbury érsek, az anglikán egyház feje, akik mind elküldték üzenetüket a fogadásra.
„A bahá’í-ok által hangsúlyozott egyenlőség, egység, társadalmi igazságosság és emberi jogok hitelt ad az önök hitének” – írta David Cameron, a Konzervatív Párt vezetője.
Nick Clegg, a Liberális Demokrata Párt vezetője olyan eseménynek nevezte a Ridvánt, „amikor alkalom kínálkozik az Egyesült Királyságban élő több ezer bahá’í által szociális és kulturális téren nyújtott értékes hozzájárulás elismerésére és méltatására.”
Mint mondta: „A bahá’í közösség nagyon büszke lehet a vallási tolerancia, béke és egység világszerte történő előmozdításában játszott aktív szerepére.”
Bahar Tahzib – akinek az édesapját az 1980-as években ölték meg Iránban, és akinek nagybátyja jelenleg börtönben van – beszédet mond a Ridván fogadáson
A miniszterelnök üzenetében nyomatékosan célzott az iráni bahá’í-ok üldöztetésére: „Idén Ridvánkor mindannyiunk gondolatai között első helyen szerepel az Iránban tárgyalásra váró hét bahá’í vezető sorsa. Kifejeztük aggodalmunkat az iráni kormánynak, és azt szorgalmazom a hatóságoknál, hogy biztosítsák ezen személyek számára a tisztességes tárgyalást, valamint arra kérem őket, hogy hagyjanak fel az Iránban élő egész bahá’í közösség elleni diszkriminációval.”
A Canterbury érsek, Dr. Rowan Williams nevében írt üzenetben az állt, hogy az egyházi vezető „világossá tette az iráni hatóságok számára, hogy mélyen elítéli azt, ahogyan a vezetőkkel tavalyi letartóztatásuk óta, vádemelés nélküli, kíméletlen körülmények közötti fogvatartásuk során bánnak. A most felhozott vádak minden tapasztalatnak ellentmondanak, amelyek szerint a bahá’í-ok békés emberek és országaik lojális állampolgárai.”
A miniszterelnök levelét Bill Rammell külügyminiszter olvasta fel, aki 80 más vendéggel együtt vett részt a fogadáson, köztük civil szervezetek és különböző vallási közösségek vezető személyiségeivel. Az eseményre április 22-én került sor az Alsóház teraszán.
A 12 napos Ridván ünnep Bahá’u’lláh 1863-as bejelentésének évfordulóját jelzi, mely szerint Ő Isten erre a korra elrendelt Küldötte, a legutóbbi azoknak az Isten által küldött tanítóknak a sorában, akik között van Jézus, Mohamed, Buddha, Krisna, Mózes, Zoroaszter és mások.

A szerkesztő ajánlotta hírek:
Európa egysége a frankfurti bahá’í konferencián
Amerikai bahá’í jazz zenészek nyertes olimpiai dala
A Világörökség részévé választották a bahá’í sírszentélyeket

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »