(BWNS) A Bahá’í Nemzetközi Közösség az iráni főügyésznek címzett nyílt levelében felvázolta a bahá’í-ok iráni üldöztetésének tragikus történetét, indokolva ártatlanságukat az állam által ellenük felhozott vádakkal szemben, valamint tisztességes eljárást kérve a hét bebörtönzött bahá’í ügyében küszöbön álló tárgyalásuk során.
A Qorba-Ali Dorri Najafabadi ayatollah-nak, március 5-én emailben elküldött levélben azt is felvetették, hogy a bahá’í-ok, az állam által folytatott folyamatos elnyomása, végső soron az iráni társadalom egészére nézve is nagy hatással lesz majd.
„Őméltósága, az iráni igazságszolgáltatás által az elkövetkezendő napokban meghozandó döntések jelentősége jóval túlmutat az iráni bahá’í közösségen: nem más forog kockán, mint a nemzet egész népének lelkiismereti szabadsága,” – áll a 2009. március 4-i hatoldalas levélben.
„Reméljük, hogy – az iszlám szentségére és Irán becsületére – az igazságszolgáltatás pártatlan lesz ítélkezése során.”
A levelet az iráni hírközlés által idézett, Najafabadi ayatollah sorozatos kijelentései előzték meg, melyekben az ayatollah vádakkal illette a bahá’í-okat, és azt állította, hogy az iráni bahá’í közösség szellemi és közösségi ügyeinek kezelésére irányuló ad hoc intézkedések törvénybe ütközőek.
Egy, az Iszlám Köztársaság Hírügynöksége által kiadott beszámoló szerint: „Az Iráni Iszlám Köztársaság semmilyen mozgalom számára nem engedi, hogy illegális és felhatalmazás nélküli szervezeti tevékenységen keresztül megsértse az ország biztonságát,” kifejezetten utalva ezzel a bahá’í-okra.
Az informális iráni bahá’í vezetőség, melynek egy tagját március elején, hat tagját május 14-én tartóztatták le, hitük miatt.A bahá’í ügyeket országos szinten koordináló csoport hét tagja, akiket mintegy tíz hónapja tartanak fogva, börtöncellájukból válaszoltak a nyilatkozatra. Kijelentették, hogy ha a bahá’í közösség ügyeinek igazgatását célzó jelenlegi intézkedések az állam számára többé nem elfogadhatóak, ezek beszüntetése nem jelentene komoly akadályt. Mint mondták, ez éppen folyamatban van, továbbra is bizonyítandó a bahá’í-ok jóindulatát, melyet az elmúlt harminc év során az állam irányba mutattak.
A Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ irodájának honlapján közzétett levél, melyet az Iráni Iszlám Köztársaság állandó ENSZ missziójának is eljuttattak, finoman körvonalazza az iráni bahá’í közösség elnyomásával kapcsolatos tényeket az Iráni Iszlám Köztársaság 1979-es megalakulásáig visszamenőleg.
„Amíg ezen időszak alatt a bahá’í-ok zaklatása és a velük való rossz bánásmód zavartalanul folytatódott, az elmúlt évek során mindez erőteljesebb szintre emelkedett, mivel bizonyos elemek, amelyek történelmileg a bahá’í közösség elpusztítására törekednek, egyre nagyobb befolyásra tettek szert az ország ügyeinek intézésében,” – fogalmaz közleményében a Bahá’í Nemzetközi Közösség.
Megjegyzik, hogy csupán erre az üldöztetésre adott válaszul állították fel ezeket a kis ad hoc csoportokat az Iránban élő 300 ezer bahá’í „szellemi és közösségi igényeinek ellátására”, továbbá, hogy az állam több, mint húsz éve együttműködik ezekkel a csoportokkal.
Országos szinten ezt a csoportot ”Yaran” néven ismerték, amely perzsául „Barátok”-at jelent. A „Khademin”, vagy más néven „A Szolgálók” helyi szinten töltöttek be hasonló szerepet.
„Ezután, tavaly a Yaran hét tagját bebörtönözték, egyiküket márciusban, a többi hat tagot pedig májusban. (…) Az elmúlt hónapok során fogvatartásuk körülményei változóan szigorúak voltak. Egy alkalommal az öt férfit egy mindössze 10 m2-es, ágy nélküli cellába zárták,” – hívja fel a figyelmet a Bahá’í Nemzetközi Közösség.
A hét fogvatartott személy Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli és Vahid Tizfahm. Egy kivételével mindannyiukat 2008. május 14-én tartóztatták le teheráni otthonukban. Sabet asszonyt 2008. március 5-én, meshedi tartózkodása alkalmával vették őrizetbe.
„Végül, mintegy kilenc hónapi fogság után, mely idő alatt szemernyi bizonyítékot sem találtak, amely a Yaran tagjait bármiféle bűncselekménnyel hozta volna összefüggésbe, Izrael számára történő kémkedéssel, vallási szentségek megsértésével és az Iszlám Köztársaság elleni propagandával vádolták meg őket, és bejelentették, hogy ügyüket vádemelési javaslattal hamarosan bíróság elé terjesztik.”
„Ezt a bejelentést szinte azonnal olyan hírek követték, mely szerint Ön levelet intézett a hírszerzési minisztériumhoz, azt állítva, hogy a Yaran és a Khademin létezése Iránban illegális, ezzel felvetetve az iráni állampolgárok vallásszabadsághoz fűződő alkotmányos jogának kérdését. Ön ezzel kapcsolatban hivatalos bejelentést tett.”
„Őméltósága, az elmúlt évek eseményei és a felhozott vádak természete minden pártatlan szemlélőben kérdéseket vet fel az iráni bahá’í-ok elleni rendszeres igazságtalanságok mögött húzódó szándékokat illetően. Még ha voltak is félreértések a bahá’í közösség szándékaival kapcsolatban a forradalom kezdeti, forrongó napjaiban, hogy állhatnak fenn ezek a gyanakvások manapság? Lehetséges az, hogy a nagyra becsült iráni kormány bármely tagja komolyan elhiszi a bahá’í-ok ellen ebben az országban fenntartott hamis vádakat?
A levél kiemeli továbbá, hogy sok prominens iráni személyiség állt ki nemrégiben a bahá’í-ok védelmében, összekötve az iráni emberi jogokért folytatott általános küzdelmet és a bahá’í-ok helyzetét.
„És halljuk oly sok iráni hangját, akik – visszhangozva hazájuk dicső múltjából – bahá’í honfitársaik védelmében szólaltak fel. Nem hallgathatjuk el, hálás szívvel gondolva rájuk, hogy a sokat kritizált bahá’í közösség védelmére kelt személyek többsége maga is hasonló elnyomást szenved el diákként és tudósként, újságíróként és társadalmi aktivistaként, művészként és költőként, haladó gondolkodóként és a női jogok képviselőjeként, vagy akár egyszerű állampolgárként is.”

Kapcsolódó oldalak:
A nyílt levél teljes szövege angolul és perzsa nyelven
Hat iráni bahá’í vezető letartóztatása a vallásszabadság szűkítését jelzi
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »