A bahá’í-ok világszerte ünneplik az Új Évet (Naw-Rúz), amely március 20-án, naplementekor veszi kezdetét. A bahá’í-ok számára a Naw-Rúz beköszönte a lelki megújulás örömteli időszakát jelenti.
Mi ott leszünk a Naw-Rúzon!A március 20-át megelőző néhány hét alatt a bahá’í-ok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek, amely alatt figyelmüket a lelki fejlődés köti le. Ennek következtében az egyének ráhangolódnak az egyre hosszabbodó nappalokra és rövidülő éjjelekre, mely folyamat a tavaszi napéjegyenlőséggel éri el csúcspontját, amely is a tavasz első napját jelzi Naw-Rúzkor. Az éjjelek és nappalok közötti harmónia helyreállásával összhangban a bahá’í-ok a böjt megtartása során életük lelki és anyagi vonatkozásai egyensúlyának megtartására törekednek. Miközben a Naw-Rúz egy nagyszabású ünnepség, egyúttal jelzés arra is, hogy mekkora figyelmet kell fordítanunk a világ gyógyítására és harmónikus működésének kialakítására.
A bahá’í hónapok 19 napból állnak és a naptári év is 19 hónapból tevődik össze. Ez a kalendárium az 1800-as évek közepe óta létezik, tehát ez év Naw-Rúzán (2009) a bahá’í-ok a 166. év beköszöntét ünneplik.
Annak érdekében, hogy a nap szerint számított kalendáriummal összehangolják a bahá’í időszámítást, az utolsó bahá’í hónap elé több napot toldanak, melyek február végére és március elejére esnek. A böjti hónapot tehát ezek a közbeékelt napok előzik meg, melyek egyben a bahá’í-ok által Ayyam-i-Hának nevezett ünnepet is jelzik.
Az Ayyam-i-Há az ünneplés, látogatás és ajándékozás időszaka a bahá’í világban. Ez idő alatt a bahá’í otthonokat csokoládé és egyéb édességek lepik el, a bahá’í központban pedig csodálatos ünnepeket és összejöveteleket szerveznek mielőtt a böjt sokkal visszafogottabb és meditatívabb időszaka beköszöntene.
A bahá’í-ok egy sor olyan tanítást követnek, melyek célja, hogy ebben a korban egységet és lelki békét teremtsenek a világban. A hit alapelvei közé tartoznak azok a tanítások, melyek a férfiak és nők egyenrangúságát, egy egyetemes tanító iránti szükségletet, és a vallások és tudományok harmóniáját hirdetik, illetve ide tartozik annak felismerése is, hogy habár kulturálisan különbözünk egymástól, de mindannyian egyetlen családnak vagyunk a tagjai. A bahá’í hit különlegessége a világ többi vallásához képest, hogy sokkal inkább elfogadásról szól, mintsem másokat kizárna: a bahá’í-ok elfogadják az összes világvallást és hisznek abban, hogy azok ugyanannak a folytatódó kinyilatkoztatásnak a különböző fokait jelenítik meg. A bahá’í hit is ennek a kinyilatkoztatásnak a folytatása, mely olyan kereteket teremt, mely által jobban megérthetjük azt, hogy minden vallás ugyanattól az Istentől származik és ugyanazt az egyetlen valóságot képviseli, melyben mindannyian osztozunk.

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »