(BWNS) Genf 2009. február 12.
Mélyen nyugtalanítóak azok a hírek, mely szerint Iránban hét bebörtönzött bahá’í-t kémkedéssel és további bűnökkel vádolnak, illetve, hogy az ügyük a jövő héten a Forradalmi Bíróság elé kerül; ezzel potenciálisan egy új és veszélyes stádiuma nyílik az iráni bahá’í-ok üldözésének – közölte ma a Bahá’í Nemzetközi Közösség.
Az informális iráni bahá’í vezetőség, melynek egy tagját március elején, hat tagját május 14-én tartóztatták le, hitük miatt.„A vádak hamisak és ezt a kormány is tudja” – mondta Diane Ala’i, a Bahá’í Nemzetközi Közösség genfi ENSZ irodájának képviselője. „A Teheránban fogvatartott hét bahá’í-t azonnal el kellene engedni.“
Annak hírét, hogy a bahá’í-okat valószínűleg bíróság elé állítják, tegnap tudatta az ISNA hírügynökség, idézve a teheráni helyettes államügyészt, Hassan Haddad-ot. A riport szerint, az ügy a jövő héten kerül a forradalmi bíróságok elé, megvádolva a bahá’í-okat „Izraelnek való kémkedéssel, a vallási szentségek megsértésével és az iszlám köztársaság elleni propagandával.“
Valószínű, hogy az a hét, akikre Haddad úr utalt, az a teheráni bahá’í vezetők csoportja, akiket a múlt évben, egy olyan razzia során tartóztattak le, mely nagyon hasonlít a 30 évvel ezelőtt, az iszlám forradalom kezdetén végigsöprő razziákra. Akkoriban azok az események több tucat bahá’í vezető kivégzéséhez vezettek.
A hét bahá’í vezetőt több mint nyolc hónapja tartják börtönben és semmiféle bizonyítékot nem hoztak fel ellenük. Ezenfelül bebörtönzésük ideje alatt a vádlottak egyáltalán nem beszélhettek jogi tanácsadójukkal, a Nobel-békedíjas Shirin Ebadi asszonnyal. Amióta elvállalta ügyüket, Ebadi asszonyt a mediában megfenyegették, megalázták és megrágalmazták, és nem engedték, hogy betekintést kapjon az ügy aktáiba. Decemberben a kormány bezáratta az Ebadi asszony által alapított, az Emberi Jogok Védelmezői Központjának irodáit. „A kormánynak most már kell engednie, hogy Ebadi asszony beszélhessen a rabokkal és megnézhesse az aktáikat“ – mondta Diane Ala‘i.
1983-ban a kormány minden választott és kijelölt bahá’í intézményt betiltott; a három, egymást követő országos vezető testület legtöbb tagját kivégezték. A feloszlatott bahá’í intézmények helyett informális, országos szintű koordináló csoport létesült, a Barátok néven, hogy segítse a 300 ezres iráni bahá’í közösséget, mely a legnagyobb vallási kisebbség Iránban – létszámuk meghaladja a keresztényeket és zsidókat együttvéve.
1983 óta az egymás után hatalmon lévő iráni kormányok tudtak a csoport létezéséről, sőt rendszeresen kapcsolatban álltak a csoport tagjaival, noha gyakran csak informálisan. „Most félrevezető azt kijelenteni, hogy a ’Barátok Iránban’ egy illegális csoport lenne“ – mondta Diane Ala‘i.
forrás: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »