ENSZ, 2008. december 18. (BWNS) – Az ENSZ Közgyűlés ma elfogadott egy határozatot, melyben mély aggodalmát fejezi ki az iráni emberi jogok megsértésével kapcsolatban.

A 21. ENSZ határozat szerint az iráni emberi jogok megsértésének számít a képen látható 3 bahá’í hívő fogvatartása. Haleh Rouhit, Sasan Taqvát és Raha Sabét 2007 novemberében tartóztatták le, bahá’í hitük gyakorlása miatt

A 21. ENSZ határozat szerint az iráni emberi jogok megsértésének számít a képen látható 3 bahá’í hívő fogvatartása. Haleh Rouhit, Sasan Taqvát és Raha Sabét 2007 novemberében tartóztatták le, bahá’í hitük gyakorlása miatt


A 69-54 arányban elfogadott határozat különösen Irán kínvallatással kapcsolatos gyakorlatát bírálta, ezen belül is a kivégzések magas arányát, a nők erőszakos elnyomását és a bahá’í-okkal, keresztényekkel, szúfikkal, szunnita muszlimokkal és egyéb kisebbségekkel szembeni növekvő diszkriminációt.
„Iránnak el kellene gondolkodnia azon a szomorú tényen, hogy Finnországtól a Fidzsi szigetekig bármely ország jobban aggódik az iráni állampolgárok jogaiért, mint maga az iráni kormány” – nyilatkozta Bani Dugal a Nemzetközi Bahá’í Közösség ENSZ főképviselője.
„A Közgyűlés a világ legreprezentatívabb testülete, és a tény, hogy 1985 óta már ez a huszonegyedik olyan határozat, amelyik kifejezi aggodalmát az iráni emberi jogokkal kapcsolatban, nem hagy kétséget afelől, hogy valódi félelmekről van szó, nem csupán politikai nyomásgyakorlásról, ahogyan az iráni kormány állítja.”
„Sajnálatosan az ehhez hasonló tiltakozások és az ENSZ Titkárság legutóbbi jelentése ellenére Iránban az emberi jogok helyzete napról napra romlik. Reménykedünk azonban, hogy az ehhez hasonló megnyilvánulások az irányban hatnak majd az iráni vezetőkre, hogy újragondolják emberi jogokkal kapcsolatos álláspontjukat azokról a jogokról, melyeket más országok széleskörűen elfogadnak”- mondja Dugal asszony.
Dugal asszony azt is megjegyezte, hogy 2010-ben Irán kerül majd Egyetemes Időszaki Áttekintésre az Emberi Jogok Tanácsában. Iránnak figyelembe kell vennie a nemzetközi közösség aggodalmait és erőfeszítéseket tennie, hogy emberi jogi helyzetét fejlessze.
A mai határozatot Kanada terjesztette elő és több mint 40 másik ország támogatta. A határozat külön megemlíti az ENSZ főtitkár Ban Ki-moon által októberben készített jelentést is, mely szintén hangot ad az iráni emberi jogokkal kapcsolatos félelmeknek és felszólítja Iránt, hogy reflektáljon a jelentésben megjelenő „alapvető aggodalmakra”.
A jelentésben Ban úr azt mondja, hogy „Iránban az emberi jogok teljes védelme komoly korlátokba ütközik”. Hasonlóképp megemlíti a kínzással, kivégzésekkel, nők jogaival és kisebbségek diszkriminációjával kapcsolatos félelmeket is.
A határozat felkéri a főtitkárt, hogy az iráni helyzettel kapcsolatban készítsen el jövőre egy újabb jelentést. A határozat felszólítja Iránt arra is, hogy „hagyjon fel a zaklatással, a politikai ellenzék és emberi jogi aktivisták üldözésével és megfélemlítésével, beleértve azt is, hogy szabadon bocsátja az önkényesen, vagy politikai nézeteik miatt fogvatartottakat és betartja a törvényes ügymenetet és megszünteti az emberi jogok megsértésének büntetlenségét.”
A határozat különösképp kiemeli a bahá’í-okat ért támadásokat, melyek során az állam megpróbálja azonosítani és megfigyelni a bahá’í-okat, megakadályozva őket abban, hogy egyetemekre járjanak, vagy dolgozzanak, ill. kitér arra is, hogy hét bahá’í vezetőt vád és törvényes képviselő nélkül tartanak fogva.
Dugal asszony elmondta, hogy jelenleg legalább 20 bahá’í-t tartanak fogva, beleértve a bahá’í-ok vezető testületének hét tagját, akiket tavaly március és május folyamán tartóztattak le, és akiket azóta vád nélkül tartanak fogva az Evin börtönben. Az elmúlt négy év során a kormány elszánt üldözési kísérleteinek keretében legalább 100 másik bahá’í-t tartóztattak le és engedtek szabadon óvadék ellenében.

Kapcsolódó oldalak:
Teljes cikk angolul
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »