Hága, Hollandia, december 15. (BWNS) – E hónapban csoportok és magánszemélyek világszerte megemlékeznek az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 1948. december 10-i elfogadásának 60. évfordulójáról. Az ENSZ az évforduló napját minden évben az Emberi Jogok Napjának nyilvánította.

Bani Dugal, a bahá’í képviselő aláírja a 2008-as Hit az Emberi Jogok Nyilatkozatában elnevezésű nyilatkozatot Hágában, 2008. december 10-én. Reánéz a belgiumi Athenagoras bíboros.


Az elmúlt héten a Nemzetközi Bahá’í Közösség is közötte volt azon 11 vallási felekezetnek, amelynek képviselői egy nemzetközi vallásközi konferenciára gyűltek össze Hágában, hogy aláírják a 2008-as Hit az Emberi Jogok Nyilatkozatában elnevezésű dokumentumot. Az eseményt közösen szervezte a Justitia et Pax Netherlands és a holland külügyminisztérium.
A dokumentum minden aláíró fél részéről elkötelezettséget fejez ki az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának támogatása, valamint az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok előmozdítása iránt saját vallási közösségükön belül és kívül egyaránt. A bahá’í-ok részéről Bani Dugal, a Nemzetközi Bahá’í Közösség ENSZ főképviselője írta alá a nyilatkozatot.
A dokumentum leszögezi: „Noha különböző hitbéli tradíciókat képviselünk, egységben gyűlünk össze annak hangsúlyozására, hogy a vallás mindig is az emberi jogok elsődleges ihlető forrása volt, ahogy ezt szent irataink és tanításaink világosan bemutatják.”
A szervezők elmondása szerint a konferencia alkalmával történt meg első ízben, hogy a főbb világvallások együttesen hangsúlyozták az emberi jogok valamint az alapvető szabadságjogok fontosságát. Beatrix holland királynő szintén jelen volt a dokumentum aláírásánál, amelyre december 10-én került sor.

A világ más országaiban az Emberi Jogok Napja alkalmából rendezett, bahá’í részvétel mellett lebonyolított események között voltak az alábbiak:

A kanadai Brit Kolumbia tartománybeli Victoriában, a Victoria Multifaith Society szponzorálta a kétnapos Emberi Jogok Globális Méltóság elnevezésű konferenciát, amely december 6-7-e között zajlott több mint 150 résztvevővel. Gerald Filson, a Kanadai Nemzetközi Emberi Jogi Hálózat korábbi elnöke és a Kanadai Bahá’í Közösség képviselője volt a konferencia egyik kiemelt előadója.
Dr. Mary-Wynne Ashford, a Nemzetközi Orvosok a Nukleáris Háború Megelőzéséért (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) nevű szervezet korábbi elnöke, aki nemrégiben csatlakozott a bahá’í közösséghez, olyan előadást tartott, amelynek középpontjában a „világ legújabb szuperhatalma”, a civil társadalom állt. Az összejövetelt zene, bemutatók és műhelymunka színesítette, mely között volt a gyerekeknek, Linda Kavelin-Popov által szervezett „Válj Legjobb Önmagaddá” műhely.
Szintén bahá’í részvétellel zajlott az a december 8-i ünnepség, amelyet az Egyesült Államok Külügyminisztériumának dísztermében tartott Condoleezza Rice külügyminiszter, melynek során a civil társadalom és az állam kiemelkedő emberi jogvédőinek tevékenységét méltatta.
Forrás: Nemzetközi Bahá’í Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
Teljes cikk angolul és nagyfelbontású kép

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »