Új könyv a bábí és bahá’í vallás korai történetéről

A Nabíl elbeszélése címmel megjelent könyvből megtudhatjuk azon eseményeket, melyek felkavarták egész Perzsiát 1844 körül. A Báb forradalmi tanításokat hozott a vallás megújítására. A Báb jellemének nemessége, ékesszólása, alázata és kántálásának vonzereje sok embert nyert meg és az általa alapított bábí vallás gyorsan elterjedt. A magyarországi újságok 1852 óta számolnak be a bábí mozgalomról.
A Nabíl elbeszélése, a bábí és bahá’í vallás korai történetéről szóló könyv borítójaNabíl krónikájából megtudhatjuk, hogyan lett Vahid, a sah által kirendelt, legtekintélyesebb iszlám hittudós a Báb odaadó követőjévé három találkozás után. Miként kívánták a hatalmukat féltő állami és egyházi vezetők korlátozni a Báb befolyását? Hogyan próbálták a Báb elfogatására küldött katonák lebeszélni, hogy önként adja fel magát? Miért enyhültek minden börtönben a Báb fogvatartásának körülményei annyira, hogy a Báb tulajdonképpen szabadon élhetett? Miért bántak a börtönparancsnokok a szigorú parancs ellenére is tisztelettudóan Vele, lehetővé téve zarándokainak fogadását, akik tovább terjesztették tanításait? Végül megtudhatjuk a Báb kivégzésének részleteit, melyet csak Jézus Krisztus keresztrefeszítéséhez hasonlíthatunk.
A bábí vallás alapjaira épülő bahá’í hit alapítója, Bahá’u’lláh korai életéről is részletesen olvashatunk a Nabíl elbeszélése című könyvben.

A mű keletkezése

Nabíl-i-Azam szemtanúja volt, illetve megbízható emberektől hallotta az eseményeket, melyeket feljegyzett. A bahá’í hit védnöke, Shoghi Effendi Hajnalhozók (angolul Dawn Breakers) címmel egy vaskos könyvet állított össze a feljegyzésekből, melyeket Zena Sorabjee rövidített le jelen formájára.

A Nabíl elbeszélése című könyv adatai

148 oldal, 1 színes és 18 fekete-fehér kép, ára: 1250 ft
ISBN 978-963-87806-0-7 fűzött
Kiadó: Magyarországi Bahá’í Közösség
A bábi vallás helyes írásmódja: a bábí vallás javítva lett az oldalon 2013. január 8-án.

Kapcsolódó oldalak:
A könyv on-line olvasása (pdf formátum)
Postai megrendelése
A Báb élete és tanításai

Legfrissebb hírek

Bahá’í Nyári Iskola 2021

Kedves Érdeklődő!Szeretettel várunk az idei nyári iskolánkba, ami Kiskőrösön, egy színvonalas, termálfürdőhöz kapcsolt szállodában (Hotel Imperial Gyógyszálló) lesz megtartva. Délelőtt tartalmas előadásokon vehetsz részt, délután

Tovább olvasom »

Bahá’í Nyári Iskola 2020 ELMARAD

A NYÁRI ISKOLA 2020-BAN ELMARAD! A Kedves Barátok!Szeretettel várunk benneteket az idei Nyári Iskolába, ami Kiskőrösön, egy színvonalas, termálfürdőhöz kapcsolt szállodában (Hotel Imperial) lesz megtartva.

Tovább olvasom »