(BWNS) New York 2008. június 30.
Hat Nobel-békedíjas nyilatkozatban követeli az iráni kormánytól, hogy azonnal bocsásson szabadon hét, Teheránban bebörtönzött iráni bahá’í vezetőt.
Az informális iráni bahá’í vezetőség, melynek egy tagját március elején, hat tagját május 14-én tartóztatták le, hitük miatt.A hat Nobel-díjjal kitüntetett nő a Nobel-díjas Nők Kezdeményezése nevében felszólította az iráni kormányt, hogy garantálja az Evin börtönben hivatalos vádemelés és jogi képviselethez való hozzáférés lehetősége nélkül fogva tartott bahá’í-ok biztonságát és tegye lehetővé azonnali, feltétel nélküli szabadon bocsátásukat.
„Hálásak vagyunk a nemzetközi körökben elismert aktivistáknak azért, hogy nyilvánosan is felemelték a szavukat bahá’í társaink érdekében, akiket kizárólag vallási meggyőződésük miatt tartanak őrizetben” – jelentette ki Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ főképviselője.
A nyilatkozatot támogató hat Nobel-díjas:

  • Betty Williams és Mairead Corrigan Maguire, az észak-írországi Peace People alapítói és az 1976-os Nobel Békedíj nyertesei,
  • Rigoberta Menchu Tum, a népek és kultúrák közötti megbékélés fő szószólója hazájában, Guatemalában, aki 1992-ben kapott Nobel-díjat,
  • Az 1997-ben kitüntetett Jody Williams professzorasszony, a taposóaknák betiltását szorgalmazó nemzetközi kampány résztvevője,
  • Dr. Shirin Ebadi jogász, az iráni emberi jogok képviselője, a 2003-as Nobel Békedíj birtokosa,
  • A Nobel-díjat 2004-ben elnyert Wangari Muta Maathai professzorasszony, kenyai környezetvédelmi aktivista,

A Nobel-díjas Nők Kezdeményezése fejlécével közzétett nyilatkozatuk a következőképp szól:

„Aggódva értesültünk a hat iráni bahá’í vezető 2008. május 14-i letartóztatásáról szóló híradásokról. Tudomásunk szerint Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Behrouz Tavakkoli és Vahid Tizfahm az iráni bahá’í közösség tevékenységét koordináló, Barátok néven ismert, nem hivatalos csoport tagjai, valamint hogy az Barátok egy további tagja, Mahvash Sabet asszony 2008. március 5-e óta van őrizetben. Ezúton fejezzük ki legmélyebb aggodalmunkat az iráni bahá’í közösség egyre fokozódó fenyegetettségét és üldöztetését illetően.
Felszólítjuk az iráni kormányt, hogy garantálja ezen személyek biztonságát illetve tegye lehetővé azonnali, feltétel nélküli szabadon bocsátásukat.”

A Nobel-díjas Nők Kezdeményezését 2006-ban hozta létre az Észak-Amerikát, Latin Amerikát, Európát, a Közép-Keletet és Afrikát képviselő hat díjazott, azzal a céllal, hogy a világ minden részén élő nőkkel való együttműködésen keresztül járuljon hozzá a béketeremtés folyamatához. Eddig mindössze 12 nő részesült Nobel-békedíjban.
A Nobel-díjas Nők Kezdeményezése irodája a kanadai Ottawában található.
forrás: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »