(BWNS) Hat – közel két hete letartóztatott – bahá’í vezetőt tartanak fogva a külvilágtól teljesen elzárva, az ügyvédekkel illetve családtagokkal való kapcsolattartás lehetősége nélkül, és a Bahá’í Nemzetközi Közösség egyre komolyabban aggódik sorsukat illetően.
Az informális iráni bahá’í vezetőség, melynek egy tagját március elején, hat tagját május 14-én tartóztatták le, hitük miatt.
„Bár a kezdeti jelentések arról szóltak, hogy az Evin börtönbe szállították őket, valójában nem tudjuk, hol tartózkodnak, és emiatt rendkívül nyugtalanok vagyunk.”- közölte Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ főképviselője.
„Annyi világos, hogy semmilyen alapvető jogukat nem gyakorolhatják. Nem vehették fel a kapcsolatot családtagjaikkal, sem pedig jogi képviselőikkel. Még azt sem tudjuk, vajon bíróság elé állították-e őket vagy hivatalosan vádat emeltek-e ellenük.”
„Csak annyit tudunk, amennyit egy kormányszóvivő nyilatkozott a múlt héten, mely szerint „biztonsági okokból” került sor letartóztatásukra, amely minden alapot nélkülöző vád.”
„Azzal a kéréssel fordulunk a nemzetközi közösséghez, az emberjogi szervezetekhez és lelkiismeretes embertársainkhoz, valamint a médiához, hogy továbbra is gyakoroljanak nyomást az iráni kormányra annak érdekében, hogy ezen őrizetbe vett személyek jogait tartsák tiszteletben, és hogy minimális lépésként tegyék lehetővé számukra a hozzáférést a jogi képviselethez, valamint a külvilággal való általános kapcsolattartáshoz .” – mondta Dugal asszony.
A hat személyt, akik mindannyian az iráni bahá’í-ok legalapvetőbb igényeinek kielégítését segítő országos szintű csoportnak a tagjai, 2008. május 14-én tartóztatták le egy hajnali razzia során, amely kísértetien hasonlít az 1980-as években lezajlott eseményekhez, amikor is számos iráni bahá’í vezetőt hurcoltak el és öltek meg.
Az országos koordinációs csoport hetedik tagját március elején Meshedben tartóztatták le, miután beidézték a Hírszerzési Minisztérium ottani irodájába.
A hét személy egyikének sem ismert a tartózkodási helye – mondta Dugal asszony.
„Főképp azért vélekedtünk úgy, hogy a hat személyt az Evin börtönbe szállították, a hetedikük pedig Meshedben maradt, mert a hat bahá’í vezető május 14-i letartóztatásában résztvevő kormányügynököknél arra utaló dokumentumok voltak, hogy erre a hírhedt helyre szállítják őket.” – nyilatkozta a képviselőasszony.
„Annak a ténynek a fényében azonban, hogy a hozzátartozók többször is kísérletet tettek arra, hogy többet megtudjanak a hét személy sorsának alakulásáról, és a kormányzati tisztviselők részéről minden esetben kitérő válaszokba, illetve egymásnak ellentmondó történetekbe ütköztek, most már azt kell mondanunk, hogy nem tudjuk, hol tartózkodnak, és a sorsuk felett érzett aggodalmunk a tetőfokára hágott” – közölte Dugal asszony.
Május 14-én a következő személyeket tartóztatták le: Fariba Kamalabadi asszonyt, Jamaloddin Khanjani urat, Afif Naeimi urat, Saeid Rezaie urat, Behrouz Tavakkoli urat valamint Vahid Tizfahm urat. Valamennyien teheráni lakosok.
A szintén teheráni lakhelyű Mahvash Sabet asszonyt március 5-én Meshedben tartóztatták le. Sabet asszonyt azzal az állítólagos indokkal idézte be Meshedbe a Hírszerzési Minisztérium, hogy egy – a város bahá’í temetőjében eltemetett – személy temetési szertartásával kapcsolatban kihallgassa.
Az elmúlt héten az iráni kormány szóvivője, Gholam-Hossein Elham sajtókonferenciát tartott, melyen elismerte a hat személy letartóztatását és bebörtönzését. Sajtójelentések úgy idézték Elham úr május 20-án elhangzott szavait, hogy a hat személyt „biztonsági okokból” tartóztatták le, nem pedig vallási meggyőződésük miatt.
Ezeket az állításokat – melyek a hét személlyel kapcsolatban tett egyetlen nyilvános kormánybejelentést képezik – Dugal asszony azonnal cáfolta.
„ A múlt héten letartóztatott bahá’í-ok csoportját, hasonlóan ahhoz a több ezer bahá’í-hoz, akiket 1979 óta meggyilkoltak, bebörtönöztek vagy más módon elnyomtak, pusztán vallási meggyőződésük miatt üldözik.” – jelentette ki Dugal asszony május 21-én.
forrás: Bahá’í Nemzetközi Hírszolgálat

Irán: a vallásszabadság fokozottabb korlátozása 1979-től

1980. augusztus 21-én, az iráni bahá’í országos vezetőség összes tagját elhurcolták. A nyomtalanul eltűnt kilenc személyt – minden jel szerint – kivégezték. A vezetőséget, az országos szellemi tanácsot újraválasztották, de nyolc tagját kivégezték 1981. december 27-én.
Számos helyi vezetőt is letartóztattak és kivégeztek az 1980-as évek elején Iránban. Majd nemzetközi tiltakozás hatására lelassultak a bahá’í-ok kivégzései – 1998 óta nem történt újabb kivégzés. 1979 óta több, mint 200 bahá’í-t öltek meg Iránban, ezreket tartóztattak le és több mint 10000 bahá’í-t bocsátottak le kormányzati vagy egyetemi állásukból..
1983-ban az iráni kormány törvényen kívül helyezte a bahá’í igazgatási rendet. Az iráni bahá’í közösség válaszul feloszlatta a választott testületeket, az országos és a 400 helyi szellemi tanácsot.
Az informális, országos szintű koordináló csoport, a Barátok, a kormány tudtával létesült, hogy segítse a 300 ezres iráni bahá’í közösséget, mely a legnagyobb vallási kisebbség Iránban – létszámuk meghaladja a keresztényeket és zsidókat együttvéve.

A világ válasza a letartóztatásokra

2008-05-16 CNN: Elítélik az iráni bahá’í-ok letartóztatását
2008-05-19 BBC: Irán letartóztatja a bahá’í „vezetőséget”
Az EU elnöksége „mélységesen aggódik” a bahá’í-ok letartóztatása ügyében. Megismétli komoly aggodalmát az iráni bahá’í-ok vallásuk miatti folyamatos diszkriminációja és zaklatása iránt. Felszólítja az Iráni Iszlám Köztársaságot a vallásszabadság gyakorlására, a bahá’í közösség üldözésének véget vetésére és a bebörtönzöttek szabadonbocsátására. Nyilatkozat 2008-05-21
Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma május 15-én „határozottan elítélte” a hat iráni bahá’í vezető bebörtönzését.
2008-05-18 Az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadsági Bizottsága (USCIRF) – amely az elnöknek és a Kongresszusnak ad tanácsot – nemzetközi elutasításra szólított fel a két letartóztatással kapcsolatban. A bizottság elnöke, Michael Cromartie „az iráni vallásszabadság és más emberi jogok gyors hanyatlásának legfrissebb jeleként” értékelte az esetet: Hivatalos közlemény
2008-05-15 Amnesty International: Irán: önkényes letartóztatások / lelkiismereti foglyok

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »