Az iráni rendszer elleni propagandával vádoltak 54 bahá’í hívőt, akik közül hármat, egyenként 4 éves, letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. A többi hívő egy évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott.
Haleh Rouhit, Sasan Taqvát és Raha Sabét 2007 novemberében tartóztatták le, bahá’í hitük gyakorlása miatt
Diane Ala’i, a Bahá’í Nemzetközi Közösség ENSZ képviselője elmondta: a 2006 májusában letartóztatott bahá’í-ok valójában olyan humanitáriánus tevékenységet végeztek, amelynek célja hátrányos helyzetű fiatalok segítése Shiráz városában.
A rezsim ellenes propaganda vádja jóval azután került napvilágra, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériuma és az Amnesty International aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy 3 bahá’í-t rövid eljárás keretében 4 éves börtönbüntetésre ítéltek 2007 novemberében.
„Bár a nemzetközi törvények által védett és biztosított vallásszabadság értelmében a bahá’í hit tanítása egyáltalán nem tekinthető bűnnek, tény, hogy a majdnem két évvel ezelőtt Shirázban letartóztatott bahá’í-ok nem a bahá’í hit terjesztésén dolgoztak, hanem műveltség elterjedését és fiatalokat segítő projektekben vettek részt, illetve azok kezdeményezői voltak.
Mindezen túlmenően a csoport bemutatta terveit Shiráz város Iszlám Tanácsának, és megkapták tevékenységükhöz a kulturális bizottság engedélyét.”
Ms. Ala’i reagált azokra a bírósági dokumentumokban fellelhető vádakra is, melyek szerint a A megerősítés szellői címet viselő munkafüzet, ami nyelvtan tanítással és erkölcsi alapigazságokkal foglalkozik, bizonyíték, mely szerint a bahá’í-ok a bahá’í hitet tanítják.
Iskola SahlabadbanA valóság azonban az – mondta Ms. Ala’i – hogy a A megerősítés szellői c. munkafüzetnek semmilyen közvetlen kapcsolata nincs a bahá’í hittel, és a benne található leckék olyan erkölcsi tanításokat tükröznek, amelyek megtalálhatók minden vallásban.
Figyelembe véve, hogy az iráni kormány folyamatosan visszautasít minden nemzetközi felhívást a három fogoly azonnali szabadonbocsátása érdekében, fontosnak tartjuk, hogy részletes beszámolót adjunk, és tisztázzuk a helyzetet. – mondta Ms. Ala’i .
A három bebörtönzött neve: Haleh Rouhi Jahromi (29), Raha Sabet Sarvestani (33) és Sasan Taqva (32).

Kapcsolódó oldalak:
A teljes hír angolul nagy felbontású képekkel
Részlet A megerősítés szellői c. munkafüzetből.
Beszámoló a sirázi bahá’í közösség által kezdeményezett, társadalmi célú programról (angolul)
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »