ENSZ – 2007. december 19. BWNS
Az ENSZ közgyűlése tegnap határozatot fogadott el, melyben „mély aggodalmát” fejezi ki „az emberi jogok folyamatos rendszeres megsértéséről” Iránban.
A végső szavazásban 73 szavazattal (53 ellenszavazattal és 55 tartózkodással) elfogadott határozat figyelmeztet az iráni kormány célzott elnyomására és üldözésére különböző csoportok ellen, mint a nők és a női jogok védői, a hírtudósítók és szakszervezetek, valamint több etnikai és vallási kisebbség, beleértve a bahá’í-okat is.
Bani Dugal„Örülünk, hogy a közgyűlés, az ENSZ legszélesebb alapon képviselt szervezete megfelelőnek látta ezévben újra felhívni a figyelmet a rettenetes iráni helyzetre, ahol bahá’í-oknak és más csoportoknak a kormány elnyomásával és üldözésével kell folyamatosan szembenézniük.” – mondta Bani Dugal, a Bahá’í Nemzetközi Közösség főképviselője az ENSZ-nél.
„Reméljük, hogy az iráni kormány most figyelni fog a nemzetközi közösség véleményére és befejezi az emberi jogok folyamatos megsértését saját népe ellen.” – mondta Dugal asszony.
A Kanada által beterjesztett és 41 ország által támogatott határozat az emberi jogok helyzetének romlását írja le, „komoly aggodalmát” fejezve ki „bizonyított esetekről” „kínzó és kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódról vagy büntetésről, beleértve a korbácsolást és végtagok levágását”: nyilvános kivégzéseket, beleértve megkövezést és „letartóztatásokat, erőszakos elfojtást és nők elítélését, akik békés gyülekezésük jogát gyakorolták, női emberi jogvédők elleni kampányt megfélemlítésükre és nők és lányok folyamatos megkülönböztetését.
A huszadik Iránról szóló határozat (1985 óta) szintén megemlíti „a vallási, etnikai, nyelvi és másféle kisebbségekhez tartozó személyek elleni növekvő diszkriminációt és egyéb emberi jogsértéseket”, beleértve az arabokat, azerieket, beludzsokat, kurdokat, keresztényeket, zsidókat, szufikat, szunnitákat, és a bahá’í-okat.
A bahá’í-okról a határozat nyomatékosan megjegyzi, hogy voltak „támadások a bahá’í-ok és hitük ellen az állami médiákban, nő a bizonyíték, hogy az állam azonosítja és megfigyeli a bahá’í-okat és meggátolja egyetemi tanulmányaikat, és hogy gazdaságilag fenntartsák magukat; növekszik az önkényes letartóztatások és fogvatartások száma.”

Kapcsolódó oldalak:
Összefoglaló: Az iráni bahá’í közösség üldözése – hírek, képek, videók

Legfrissebb hírek

Egyházi 1% mindenki javára

Egyházi 1% mindenki javára Az egyházi 1%-ból más civil szervezeteket támogat a Bahá’í Közösség, mert hitéleti, saját céljára azt nem használja. A legtöbb civil szervezet

Tovább olvasom »

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »