A bahá’í hit építő megközelítését foglalja össze Dr. Farzam Arbab (1941–2020):

„Bár úgy hisszük, hogy a jelenlegi rend teljes egészében hibás, visszautasítjuk, hogy bármi közünk legyen a lerombolásához. Mi építők vagyunk és nem óhajtjuk elsajátítani azok szokásait, akik rombolnak, még akkor sem, ha ők valami jobb felépítésében reménykednek, miután sikerre vitték a rombolást. Nem vesszük hasznát az erő azon felfogásainak, amelyek megengedik néhány embernek, hogy uralkodjon mások felett vagy manipulálja őket. Az egység erejében hiszünk, a tiszta és jóságos cselekedetek hatalmában, az őszinte és érdekmentes szolgálat erejében. Legfőbb törekvésünk a szolgálat maga. Az emberiség érdekeit szolgáljuk, az egész emberiségét és bármilyen projekttel együttműködünk, ami ezen érdekeket szolgálja, még ha csak a legkisebb mértékben is. De a mi saját vállalkozásunk egy teljesen új civilizáció építése, amelyhez hasonlót az emberiség még soha el sem képzelt. E hitek és megközelítések ezen kombinációja valóban forradalmi.”

A békés és építő gondolatok szerzőjének néhány életképe

Dr. Farzam Arbab 1941-ben Teheránban született egy bahá’í családban. Doktorátusát fizikusként szerezte a rangos Berkeley Egyetemen, Kaliforniában 1968-ban. A kolumbiai FUNDAEC Alapítvány igazhatójaként dolgozott 1974 és 1988 között, életének minden pillanatát annak szentelve, hogy egy képességeket kifejlesztő folyamat eredményeként teljes népességek válhassanak a pozitív változások aktív elősegítőjévé.
Azon kivételes enberek egyike, akik ritka intellektuális és mérhetetlen lelki felfogóképesség birtokában folyamatosan a közjóra függesztették tekintetüket.
Néhány héttel ezelőtti elhunytáról így emlékezett meg a bahá’í hit vezető testülete, az Igazságosság Egyetemes Háza, melynek 1993. és 2013. között volt tagja:
“Briliáns elméjét, szeretetteli szívét és élettől vibráló szellemét mindig is Bahá’u’lláh Kinyilatkoztatása felé fordította, azt keresve, hogy mi módon nyerhet abból olyan meglátásokat, melynek segítségével a nevelési folyamaton keresztül egész népességek építhetik fel spirituális és intellektuális képességeik tárházát…
Mindig bölcs és intuitív, józan ítélőképességű és a szellemi valóságra hangolódott – e kivételes jövőképpel rendelkező ember olyan életet élt, amelyet a tudományos igazság és az igaz vallás közötti harmónia alakított.”

A bahá’í hit építő megközelítésének összefoglalása angolul

„While we believe that the present-day order is entirely defective, we refuse to have anything to do with its destruction. We are builders and do not wish to develop the habits of those who destroy, even when they hope to build something better once they have succeeded. We have no use for the conceptions of power that allow some to dominate others or manipulate them. We believe in the power of unity, the power of pure and goodly deeds, the power of sincere and disinterested service. Our highest aspiration is the station of service. We serve the interests of humanity, the entire human race, and cooperate with whatever project serves these interests, even in the smallest measure. But our own enterprise is concerned with building a totally new civilization the likes of which humanity has never imagined. Now this combination of beliefs and approaches is truly revolutionary.”
Dr. Farzam Arbab (1941–2020)

Legfrissebb hírek

Meditáció és imatalálkozó Budapesten

Meditáció és imatalálkozó Budapesten Február 10-én, szombaton, nagy szeretettel várunk minden barátunkat egy meditációs és imatalálkozóra a Magyarországi Bahá’í Közösség Központjában. Időpont: 2024. február 10.,

Tovább olvasom »